YSK'dan İstanbul için ara karar

YSK'dan İstanbul için ara karar
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanabileceğine karar verdi. Öte yandan usulsüz seçmen iddiaları ve sandık görevlilerin durumunun da araştırılmasına karar verildi.

AKP ve MHP İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi talepli olağanüstü itirazlarına ilişkin ikinci gün mesaisinde flaş kararlara imza attı.

YSK, AKP’nin KHK ile görevlerinden ihraç edilen isimlerin seçimde oy kullanamayacağına dair itirazını reddetti. YSK, KHK’lıların oy kullanabileceğine karar verdi.

AK Parti, İstanbul seçiminin iptali için YSK'ya, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içerir ek dilekçe sunmuştu.

KHK ile kamu görevine son verilenlerin oy kullanamayacağını öne süren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için KHK ile kamu hizmetinden çıkarılmış 14 bin 712 kişinin oy kullandığını tespit ettiklerini söylemişti.

YSK, AKP’nın kısıtlı seçmen, ölü seçmen, kamu görevlisi olmayan sandık kurulu üyelerinin araştırılması hususunu ise kabul edilerek, bu yönde ara karar verildi.

İstanbul'daki seçimlerin yenilenmesini isteyen AK Parti'nin 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanaklarına göre; CHP'li Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765; AK Partili Binali Yıldırım ise 4 milyon 156 bin 036 oy almıştı. Aradaki fark 13 bin 729 olarak gerçekleşmişti.

Bu karar ile usulsüz seçmen olduğu iddia edilen yaklaşık 41 bin 132 seçmen iddiaları araştırılacak. Ayrıca kamu görevlisi olan sandık kurulu üyelerinin durumu da araştırılacak. YSK bu araştırmaların ardından İstanbul için nihai kararlarını verecek.

İlgili Haberler