Tantan: Şuşa Beyannamesi bölge güvenliği için önemli

Tantan: Şuşa Beyannamesi bölge güvenliği için önemli
Azerbaycan'ın Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ topraklarını geri almasının ardından Türkiye ile Azerbaycan arasında son olarak yapılan ikili antlaşmanın bölge ve Türk dünyası açısından çok büyük bir anlam ve işlev taşıdığı belirtildi.

Tantan: Şuşa Beyannamesi bölge güvenliği için önemli

Fatih Erboz / Yeniçağ

Yurt Partisi Genel başkanı Saadettin Tantan, "Türkiye ve Azerbaycan''ın imza altına aldıkları Şuşa Beyannamesi bölge ülkelerinin ve genel olarak da havza içinde kalan ülkelerin kalkınması açısından bir model teşkil etmekte. Azerbaycan Parlamentosunun bundan sonra Zengezur koridorunun Türk toprağı olduğunu ilan etmesi çok büyük önem taşıyor" dedi.

Şuşa Beyannamesine imza atan Türkiye ve Azerbaycan''ın tarihi bir adım attıklarına dikkat çeken Saadettin Tantan, "Şuşa Beyannamesi bölge ve havza ülkelerinin kalkınması noktasında olsun, güvenlik açısından olsun önemli bir model ortaya koydu. Yani güvenlik ve kalkınma modeli ortaya koyarak tarihi bir bütünlük sağladı. Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev''in 1921 Kars Antlaşması''na atıfta bulunmasının büyük önem taşıdığı ortada. Bunun yanı sıra Allahu Ekber dağlarında ki şehitlerimizi, Kazım Karabekir Paşa''yı ve Azerbaycan''ı kuran Nuri Paşa''yı anması önemliydi" diye konuştu

Şuşa Beyannamesinin yanı sıra Zengezur geçidindeki hava, demir ve kara yollarının Azerbaycan parlamentosu tarafından Türk toprağı ilan edilmesinin de büyük önem taşıdığını ifade eden Tantan, "Azerbaycan ve Nahçivan bölgesini birbirine bağlayan Zengezur Geçidinin Azerbaycan parlamentosu tarafından Türk toprağı ilan edilmesi Azerbaycan''ın kazanımlarının sağlamlaştırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun da zaman kaybedilmeden gerçekleştirilmesi gerekir. Zengezur koridorunun her açıdan Türk toprağı olarak ilan edilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada bu iki gelişmenin gerçekleşmesi kazanımlar açısından ve Türkiye Azerbaycan ilişkileri açısından da çok önemli" ifadesini kullandı.

Türkiye ve Azerbaycan''ın ilişkilerinde sağlanan teknolojik ve diğer işbirliklerinin de büyük önem taşıdığını kaydeden Tantan, "Türkiye ile Azerbaycan''ın teknolojik alanda işbirliği yapmaları ve SOCAR ile birlikte Türkiye''nin ortak adım atarak bölgedeki hidrokarbon yataklarının tespit edilmesi ve bunların işletilmesi bölgeye büyük katkı sağlar. Azerbaycan''ın Dağlık Karabağ''daki zaferi Azerbaycan devletinin devletleşme ve milletleşme açısından kazandığı motivasyon ve attığı adım özellikle Orta Asya Cumhuriyetleri açısından da büyük önem taşıyor. Orta Asya''daki diğer Türk cumhuriyetlerine de katkı sağlayacak onların da motivasyonun arttıracak çok önemli bir gelişme. Bundan sonra İlham Aliyev yönetimindeki Azerbaycan''ın geçmiş ve geleceği birbirine bağlayarak oluşturacağı Türk bilinci bunu bilincin gençlere de aktarılması Azerbaycan''ın geleceği açısından da büyük önem taşımaktadır." dedi.

İlgili Haberler