Zehir saçan termik santrallere devlet teşviki

Zehir saçan termik santrallere devlet teşviki
TÜİK’in verilerine göre 26,1 milyon ton atık oluşturan termik santrallere 76 milyon lira kapasite mekanizması teşviki verildi. Sanayi Bakanı Mustafa Varank bundan haberinin olmadığını belirtirken, teşvikin Enerji Bakanlığı üzerinden verildiği kaydedildi.

TBMM’den geçen düzenleme ile 15 termik santralin 3 yıl boyunca baca filtresi takmadan havayoı kirletmesine izin verilmesiyle başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı. TÜİK’in verilerine göre 2018 yılında 26,1 milyon ton atık oluşturan termik santrallere 76 milyon lira teşvik verildiği ortaya çıkarken, Sanayi Bakanı Mustafa Varank ise konudan haberinin olmadığını söyledi.

Sanayi Bakanlığı 2020 bütçesinin TBMM'deki görüşmelerinde, günde 30 bin ton kömür yakıp, 7,5 ton kül çıkaran ve zehir saçan termik santrallere devletin 76 milyon lira teşvik verdiği açıklandı.

Sözcü gazetesinden Veli Toprak’ın haberine göre, görüşmelerde havayı kirletin 13 termik santrale baca filtresi ve arıtma cihazı takmadan 3 yıl daha çalışma izni verilmesi tartışıldı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Zonguldak'ta Çatalağzı Termik Santrali'ne 2018 yılında 35 milyon, 2019 yılında 41 milyon lira kapasite mekanizması teşviki verildi” dedi.

Bakan Mustafa Varank, “Bunu ilk defa duyuyorum, benimle alakası yok” cevabını verdi. Yavuzyılmaz ise bu teşvikin Enerji Bakanlığı üzerinden verildiğini belirtti.

TÜİK verilerine göre, termik santrallerde 14 bin tonu tehlikeli olmak üzere toplam 26,1 milyon ton atık oluştuğuna da dikkat çekildi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz verilen 76 milyonluk teşvik için ‘'Kapasite mekanizması adı altında. Kapasitesini tutabilmesi için ‘Üretim yapmasan bile sen burayı açık tut, kullanılabilir hâlde tut, ben sana teşvik veriyorum' denildi'' açıklaması yaptı.