Lozan bir Diplomatik Zafer

Çalışma yeni değil, 2016 yılında gerçekleştirilmiş ve "Lozan Diplomatik Zaferin 93. Yılı" adını taşıyor. Gerçekleştirip kitapçık haline getiren İstanbul Barosu.

Peki kimler katılmış? Av. Hüseyin Özbek en başta, o günün İstanbul Barosu Genel Sekreteri. İstanbul Barosu Kültür Merkezi'nde 21 Temmuz 2016 tarihinde başlayan bu çalışmanın sunuş konuşmasını, bu değerli dostum yapmış.

Öteki katılımcıları da sayayım, tanıdıklarım hakkında diyeceklerimi diyeyim, sonra da bu çalışmadan aktarımlar yapayım.

Öncelikle "Rıdvan Hoca"... Galatasaray Üniversitesi'nde doktora çalışması sebebiyle geçici görevli olarak bulunan araştırma görevlisi kızım Nagehan Gürbüz Ersoy'un doktora hocası Prof. Dr. Rıdvan Akın. Zaten kitapçık da kızım vasıtasıyla bana geldi.

Sonra aynı üniversitenin öğretim üyesi, hepimizin yakından tanıdığı, o günün İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal. Ümit Hoca da doktora derslerinden dolayı kızımın hocası.

Sonra Prof. Dr. Sibel Özel, Prof. Dr. Bihterin Dinçkol...

Ve değerli dostum Doç. Dr. Barış Doster... Barış Doster'le yüz yüze Azerbaycan Bakû'da tanışmıştım. "Nikolay'ın Av Köşkü" adlı öykü kitabımda bulunan "Yurdu Gitmiş Bir Yiğidin Payına" adlı öyküde anlattığım, ikimizin de yakından tanıdığı Azerbaycanlı Tahir Bey hakkında konuşmuştuk. Birkaç yıl sonra, "Kartal Gözüyle Milliyetçilik" adlı bir kitabım çıktı benim. 534 sayfalık araştırma-inceleme bir kitaptı. Türkiye'de herkes milliyetçidir ama sıra okumaya gelince, herkes kaçar. Bir gün baktım Aydınlık Gazetesi kitap ekinde Barış Doster'in bu kitap hakkında bir yazısı... Kitabı alıp okumuş ve yazmış. O kitap hakkında öyle bir yazı yazılmadı bugüne dek. Girizgâhım bu kadar. Şimdi bir köşe yazısına sığacak kadarıyla bu çalışmadan çarpıcı ve ilginç bulduğum alıntıları paylaşacağım.

-Türkiye Lozan'a neden davet edildi? Bu çok can alıcı bir sorudur ve ne yazık ki bu ülkede neredeyse hiç sorulmuyor. Rıdvan Akın Hoca diyor ki: "Türkiye Lozan'a bir zafer kazandığı için davet edildi". Yine Sayın Rıdvan Akın'dan devam edeyim: "Lozan'da Türkiye Büyük Millet Meclisi delegeleri İsmet Paşa, Rıza Nur, Hasan Saka isteyen taraftı, biz karşı taraftan bir şey istiyorduk." İstediğimiz tam bağımsızlık ve bizi bunu almışız, yani Lozan Zafer, diplomatik bir zafer! 

-Hüseyin Özbek Dostum, Bilal Şimşir'den son derece değerli bilgileri almış ve konuşmasına monte etmiş. Bunları size iletmem şart. Eşsiz Atatürk'ün bizim dışişlerine verdiği ilk talimat şu imiş:

1-Asla büyük devletlerin arkasında görünmeyeceksiniz,

2-Rusya'yla bozuşmayacaksınız,

3-Araplara sakın ola ki bulaşmayacaksınız.

-Prof. Dr. Sibel Özel, Lozan ve Ermeni Meselesi üstüne konuşmuş ve son derece yararlı bilgiler vermiş. Buraya sığmaz onlar, bulup okuyacaksınız.

-Barış Doster'in dediklerine yer vermiyorum. Neden? Çünkü 6 Şubat 2018 tarihinde bu köşede "Yönünü Arayan Türkiye" kitabı hakkında yazdığım yazıda onun değerli fikir ve aktarımlarına yer vermiştim, meraklısı o yazıma ya da Barış Hoca'nın o kitabına bakacak.

Evet Lozan hakkında dinci, ümmetçi, Atatürk karşıtı çevreler ipe sapa gelmez şeyler söylüyorlar ve kendi kitlelerine yutturuyorlar. Bunların karşısına bilgiyle donanımlı olarak çıkıp yalanlarını yüzlerine çarpmak gerek. Bu tür değerli çalışmaları okuyalım ve bunu yapalım.

Yazarın Diğer Yazıları