Üretmeden tüketenler

Kurban ve şeker bayramında tatil günleri, 27 Mayıs 1935 tarihli kanunla belirlendi. Kanunda Şeker Bayramı 3 gün ve Kurban Bayramı ise 4 gün tatil olarak yer aldı.

Sonradan Adalet Partisi'nin iktidarda ve Demirel'in Başbakan olduğu dönemde, 10 haziran 1975 tarihli yasa ile, Şeker Bayramı; arife günü saat 13.00'te başlamak üzere üç buçuk güne; Kurban Bayramı ise arife günü saat 13.00'te başlamak üzere dörtbuçuk güne çıkarıldı.

Haftada beş çalışma günü olduğu için bayramların hafta içi günlere gelme ihtimali yedide beştir. Bir kısmı da gelse, idari kararla tüm hafta tatil ediliyor. Yani çoğunlukla bayramlarda 9 gün tatil yapıyoruz. Diğer İslam ülkeleri içinde Suudiler dışında ramazan ve kurban bayramları bu kadar uzun değil. Söz gelimi Tunus'ta 2 gün, Lübnan'da 2 gün ve İran'da bir gündür.

2016'da 118.5 gün, 2017'de 113.5 gün tatil yaptık. 2018 yılında ise 116 gün tatilimiz var. Yani bu sene yılın üçte ikisinde çalıştık, üçte birinde tatil yaptık.

30 Mayıs 1974 yılına kadar Cumartesi yarım gündü. Okullar da yarım gün açıktı. Cumartesi günü 1974'te önce devlet memurları ve okullar için tatil yapıldı. Sonra 2003'te işçiler için de tatil yapıldı.

2000 yılı öncesinde bir köşe yazımda bu kadar tatilin doğru olmadığını yazmıştım. Ertesi gün komşumun ortaokulda okuyan kızı, bana kızgın olduğunu söyledi ve konuşmadı.

Avrupa'da en fazla bayram tatilleri olarak, resmi tatil yapan ülke, 15 gün ile Türkiye ve Slovakya'dır. Türkiye'de dini bayramlar da idari tatile girdiği için iki katına çıkıyor. Resmi tatiller, İspanya'da 14, Rusya'da 13 ve Fransa'da 11 gündür.

Tatil konusunda her gelen siyasi iktidar popülist davranıyor. Popülizm şimdi mutlu eden ve fakat insan refahından götüren bir düzenbazlıktır.

Bayram tatillerinde, tatil öncesi bir iki gün hazırlık yapılıyor. Ayrıca tatil sonrası işe intibak için de yine bir iki gün geçiyor. Yani iş verimliliği tatil öncesi ve sonrası da düşüyor.

Akdeniz ülkeleri; İspanya, İtalya, Yunanistan, Kıbrıs, Portekiz siesta yapıyor. Öğlen saat 16.00'ya kadar herkes iş yerini kapatıyor ve uyuyor. Sonrasında ise Yunanistan'da akşam yemeği saat 22.00'de yeniliyor.

Bu şartlarda ortalama verimlilik düşüyor. Bunun içindir ki Yunanistan ve Güney Kıbrıs dış borçlarda temerrüde düştüler. Avrupa Birliği olmasaydı, bu ülkelerin düze çıkması çok zaman alırdı.

İspanya'da işsizlik oranı bir aralar yüzde 25'e çıkmıştı.

Türkiye'de çalışmak isteyenler de çalışamaz. Zira banka ve kurumlar da kapalıdır.

Tatil her insanın, her çalışanın hakkıdır. Ne var ki her şey denge üstüne kuruludur. Az çalışıp çok tatil yapmayı, hiçbir dengeye oturtamayız.

2009 yılında dini tatillerin ikişer gün olarak uygulanması için kanun teklifi vermeyi düşünmüştüm. Partim ''halktan tepki gelir'' diyerek beni uyardı.

Önce toplumun bu alanda bilinç sahibi olması gerekir. Sonra da siyasi partilerin bu konuda araştırma yapması ve idari tatille birlikte yılda ortalama 20 güne çıkan bu tatilleri yeniden düzenlemesi gerekir.

Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, mutluluk ve huzur dolu günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları