Erdoğan’ı sinir küpü ettiler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hasta yatağından kalkıp, taht kavgaları yüzünden meydana gelen çatlakları sıvamaya çalışsa da her gün farklı bir sıkıntıyla karşı karşıya kalıyor.
Sanki parti disiplini ve organizasyonu ile tanınan AKP gitmiş, yerine ANAP’ın dağılma sürecinin başındaki günler gelmiş gibi. Hafızalarınızı biraz zorlarsanız, merhum Turgut Özal’ın başkanlık hevesi ve Cumhurbaşkanlığı sürecinde bu toplama partinin neler yaşadığını hatırlarsınız.
Yanlış anlaşılmasın!..
Bu satırların yazarının, “AKP de ANAP gibi olacak” gibi bir öngörüsü yok. Çünkü ANAP tecrübesinden ders alan okyanus ötesi, bu siyasi yapıyı farklı bir biçimde kurguladı.
Neyse!..
Buralarda boğulmadan iktidar partisi içindeki son kapışmaların ayrıntılarını paylaşalım.


Önüne gelene fırça
Geçirdiği ciddi ameliyatın ardından Tayyip Erdoğan, “dimdik ayaktayım” mesajı vermek için oldukça yoğun çaba sarf ediyor. Vücudu sürekli su kaybettiği için Erdoğan’a her dört saatlik çalışmasının ardından bir saat süreyle ilaçlı serum veriliyor. Erdoğan’ın sinirleri de epeyce yıpranmış. AKP’de Erdoğan’ın fırçalarından nasibini almayan yok gibi. En son sert fırçayı yiyen isim de “2014’de üç sandığı birden koyacağız” diyen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi. İktidar partisinde konuşulanlara göre, Erdoğan bu demece çok sinirlenmiş.Tayyip Erdoğan, öyle hiddetlenmiş ki (bundan sonrasını olabildiğince yumuşatıp yazıyorum), “Bu açıklamayı neden yaptın?Kim size yapın dedi? Zamansız bir açıklama oldu. Biz burada çalışırken siz nelerle uğraşıyorsunuz?..” demiş.Yutkunarak fırçayı yiyen Tanrıverdi de sadece, “düzeltirim efendim” diyebilmiş. Başbakan’dan “git düzelt o zaman” talimatını alan Hüseyin Tanrıverdi’nin demecinin yayınlandığı hemen ertesi günü “bunlar benim kişisel görüşlerimdi. Partiyi bağlamaz” sözlerine zaten şahit oldunuz.


Arınç zor durumda
Şike yasasında yaptığı çıkışlardan dolayı Başbakan Tayyip Erdoğan’dan kamuoyu önünde -TV ekranından- özür dilemek zorunda kalan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yine zor duruma düştü.
Meclis Genel Kurulu’nda “Kürtlere anayasal haklarını vereceğiz” diyen Arınç, Erdoğan’ın hassas olan sinirlerini yine zıplattı. Erdoğan, Bülent Arınç’a sinir katsayısını öyle bir yansıtmış ki; AKP kulisleri bu diyalogla çalkalanıyor:
Erdoğan;
“Niye böyle bir açıklama yaptınız. Ortalık ve siyaset gergin. Biz size çıkın ortamı yumuşatın diyoruz. Siz devamlı geriyorsunuz. Ortalık çok gergin ve bu gerginliğin mutlaka giderilmesi lazım. Bir ay hastalandık ortalığı daha da gerdiniz. Durumu kontrol edemediğiniz gibi kontrolü de kaybettiniz. Bir de çıkıp benden Başbakanlık istiyorsunuz!”
Arınç:
“Haklısınız efendim. Ama basın ve muhalefet sürekli saldırıyor. Ne yapalım?”
Erdoğan:
“Ortalığı germeyin. Hiçbir şey yapamıyorsanız. Susun bari.”
Bu arada kamuoyuna yansıyan konuşmalar ve meydana gelen gerginliklerden dolayı Erdoğan’ın tüm kurmaylarına “fazla konuşmayın” uyarısı yaptığı da gelen bilgiler arasında.


Gül ile yeni gerginlik
AKP kulislerinde konuşulanlara göre, Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül’ün arasında yeni bir tartışma vuku buldu.
Anlatılanlara göre,Tayyip Erdoğan, “Gülcü” ler tarafından sürekli gündemde tutulan, “Abdullah Gül 2014’te AKP’nin başına geçecek ve Başbakan olacak” söylemlerinden duyduğu rahatsızlığı açık bir dille Cumhurbaşkanı’na iletti. Erdoğan, Gül’e  “hesaplaşma görüntüsü istemiyorum” demiş.
Zaten Abdullah Gül’ün önceki akşam TV ekranında söylediği, “Kendi görev süremle ilgili hiçbir şey söylemem. Ama yapılan tartışmalar öyle bir noktaya geliyor ki bunu siyasetin bir parçası gibi görüp konuşuyorlar. Ben parti kurucusu bir kişi olmama rağmen bu makamı siyasetin dışında tutmak için olağanüstü çaba gösterdim. Ben bunu gösterirken herkesten de bunu beklerim. Bu konuyla ilgili öngörülebilirlik çok önemli. 5, 7 yıl meselesi. Ben bu tartışmaların hiçbirine girmedim. Bu konuyla ilgili karar neyse, bir an önce netleşmesini çok arzu ederim; çünkü yakışık almayan durum ortaya çıkıyor” sözleri bu tartışmayı doğrular nitelikte.
Bence, “Siyasetle ilgili herhangi bir hesabım ve beklentim yok” görüntüsü çizen Abdullah Gül, Tayyip Erdoğan ve taraftarlarını “şimdilik” oyalama düşüncesi içinde.
Tayyip Erdoğan’ın çok sinir olduğu başka bir konu da, kendisine özellikle genel başkan yardımcılarından gelen “üç defa seçildikten sonra bir daha seçilememe” hükmünün değiştirilmesi ile ilgili öneriler. Erdoğan, “bu kuralı bari biraz gevşetelim veya bir yerinden yumuşatalım” önerilerine de kapıları kapamış. Başbakan bu yönde öneri sahiplerini, “gidin işinize bakın. Bu işi kapattık” diye tersliyormuş.


Anıtkabir koşusu
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 92’nci yıldönümü münasebetiyle geçen yıl yapılmayan Garnizon Koşusu bu yıl güzergâh değişikliği ile yapıldı. Ankara Valiliğinin “Kızılay’daki trafik sıkışıklığı” nedeni ile önüne geçtiği geçen yılki Garnizon Koşusu bu yıl Anıtkabir çevresinde sınırlandırıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in yeni güzergâh ile bu koşuyu yaptırması olumlu olumsuz bütün tartışmalara rağmen iyi oldu.
Neden mi?
Son günlerde “Anıtkabir Komutanlığı lağvedilsin” diyenlere iyi bir mesaj oldu.

Yazarın Diğer Yazıları