Romatizmadan bu sihirli 13 besini tüketen kurtuluyor

Romatizmadan bu sihirli 13 besini tüketen kurtuluyor
Romatizma hastalığı milyonlarca kişinin yaşam kalitesini düşürüyor. Yeşil çayda bulunan gallik asit adlı bir kimyasalın hücrelerdeki iltihabı azaltarak hastalığı tedavi ettiğini yeni keşfetti. İlaç piyasaya çıkana kadar işte romatizmaya iyi gelen 13 besin.

Milyonlarca kişi dert yanıyor

Yapılan araştırmalar yeşil çayda bulunan gallik asit adlı bir kimyasalın hücrelerdeki iltihabı azalttığını ortaya çıkardı. Bu keşfin, artrit hastalarının hasarlı dokuyu yeniden üretebilmeye izin veren bir tedavinin de ilk adımlarından biri olacağını belirtiyor. Bu ilaç piyasaya çıkana kadar romatizmaya iyi gelen 13 besin.

1) Balık
Romatizmaya ne iyi gelir sorusuna verilebilecek ilk cevap balıktır. Yenilebilen balık türleri insan sağlığı üzerinde mucizevi birçok etkisi bulunan vitamin, mineral ve bileşenler içerirler.
Omega 3 doymamış yağ asitleri bakımından zengindirler. Omega 3 doymamış yağ asitlerinin en önemli faydası vücuttaki iltihap ile mücadele etmesidir.
Özellikle ülkemizde bolca bulunan hamsi ile somon, ton balığı, sardalya ve uskumru romatizma hastalarına en çok önerilen balık türleridir. Romatizma ağrılarından muzdaripseniz haftada 3 kez balık yemeyi ihmal etmeyin.

2) Nar
Nar ve nar özünün içinde bulunan flavonoid antosiyan bileşeni iltihap ile mücadelede oldukça etkilidir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda özellikle nar özünün kemiklerde meydana gelen iltihabı önlediği ve azalttığı gözlenmiştir. Düzenli olarak nar yiyerek ya da nar suyu içerek romatizma ağrılarınızın şiddetini azaltabilirsiniz.

3) Yumurta
Yumurta içerisindeki B vitamini ve sülfür sayesinde kas, eklem, kıkırdak ve bağ dokularının gelişmesini sağlar. Kemik sağlığını korur. Romatizma hastaları düzenli olarak yumurta tükettikleri takdirde hem ağrıları azalır hem de kemikleri güçlenir. Tabii ki organik, gezen tavuk yumurtası tercih etmeye özen gösterilmelidir.

4) Keten Tohumu
Keten tohumu yüksek oranda omega 3 – omega 6 yağ asitleri ve lignan ihtiva eder. Lignan, lif gibi sindirim dostu, yararlı bir maddedir. Keten tohumu benzersiz içeriği sayesinde hem ağrıları hafifletir hem de eklemlerin sertleşmesini azaltır. Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa keten tohumu tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı öneririz.

5) Zencefil
Antienflamatuar bir baharat olan zencefil, iltihap ile mücadelede oldukça etkilidir. Zencefili çay olarak tüketebilir ya da yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Zencefil aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir ve üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

6) Zerdeçal
Zerdeçal da tıpkı zencefil gibi iltihap ile mücadelede çok etkilidir. Sadece romatizma ağrılarını hafifletmek ile kalmaz, kanserden diyabete kadar birçok sağlık sorununa iyi gelir. Bağışıklığı güçlendirir. Beslenme rutininize zerdeçalı dahil ederek romatizma ağrılarını büyük oranda hafifletebilirsiniz.

7) Çilek
En lezzetli yaz meyvelerinden biri olan çilek, içeriğindeki salisilik asit sayesinde romatizma ağrılarına da iyi geliyor. Mevsim yaz ise doya doya, bol bol çilek tüketebilirsiniz.

8) Kelle Paça Çorbası ve Kemik Suyu
Romatizma hastalığının en önemli sebeplerinden biri de vücuttaki kolajen üretiminin azalmasıdır. Bol miktarda kolajen içeren kemik suyu ve kelle paça çorbasını hayatınıza dahil ederek romatizma ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Kemik suyunu hazırlayıp buzluğa atarsanız dilediğiniz zaman yemeklerinize ilave edebilirsiniz.

9) Probiyotik Besinler
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.

10) Maydanoz
Yapılan araştırmalarda flavonoid luteolin içeren maydanozun iltihabı önlediği ortaya konmuştur. Antienflamatuar bir besin olan maydanoz hem ağrıları hafifletir hem de eklem sertliğini yok eder.

11) Yeşil Çay
Antioksidan içeriği yüksek bir besin olan yeşil çay romatizma hastaları için ideal bir içecektir. Günde bir bardak yeşil çay içmek eklem ağrılarını büyük oranda azaltır. Romatizma hastasıysanız siyah çay ve kahveyi bir kenara bırakıp yeşil çaya fırsat tanıyabilirsiniz.

12) Ananas
Yüksek oranda C vitamini içeren ananas içeriğindeki bromelain enzimi sayesinde iltihabı, yangıyı ve eklem şişliğini azaltır. Romatizmanın sebep olduğu şikayetleri minimize etmek için ananas tüketebilir veya suyunu içebilirsiniz.Düzenli olarak kullandığınız herhangi bir ilaç varsa ananas tüketimi konusunu mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ananas ilaç ile etkileşime girerek farklı etkiler yaratabilir.

13) Isırgan Otu
Romatizma iyi gelen bitkiler denildiğinde genellikle ısırgan otu önerilir. Bunun sebebi ısırgan otunun yangı giderici özelliğidir. Hastalığınızın aktif olduğu dönemlerde ısırgan otu çayı tüketerek yangı ve ağrıyı hafifletebilirsiniz.

Sporun da romatizmaya iyi geldiği belirtiliyor.  

İlgili Haberler