10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Merhaba sevgili okurlarım, umarım iyisinizdir. Bir günde dört mevsimi yaşıyoruz. Sağlığımıza dikkat edelim. Bugün 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü. Sağlığın tanımında ruh ve beden bütününün eşit olmasıdır. Biri eksik olursa sağlık bozuluyor.

Uzun bir dönem hastanede çalışma geçmişimden dolayı çok fazla eğitim, ve konferanslarımız oluyordu. Vücudumuzun anatomisi, DNA''sı, her organın önemi, beynimizin yapısı, işlevi, özellikle ruh sağlığı, psikolojimiz, daha neler neler bilgi paylaşımı yapılıyordu.

Merakla eğitimleri dinler, izler ve gözlemlerdim. Vücudumuz, resmen canlı makine. Nasıl bakarsanız, size o kadar olumlu, olumsuz dönüşü oluyor. Müthiş bir sistem. Yaradan her bir noktasını çok özel yaratmış. Farkında olana.

Değerli hocalarım eğitimlerde hep dile getirirlerdi. Her şeyin çaresi var. Ölüm dışında. Bizleri sağlıkta en çok korkutan, ruh sağlığımızın bozulması diye anlatıma başlarlardı.

Çünkü ruhumuz bozuk olursa, bozulursa hiçbir organın sağlıklı çalışmaz. Sağlıklı karar veremezsiniz. Dünya akıp giderken, farkında olmadan ömür gelir, gider. Mutsuz, huzursuz kalitesiz bir yaşam içerisinde boğuşup gidersiniz. Bedenimizi tanımak çok önemli.

En ufacık belirtinin farkına varmak, erken teşhis ve sağlıklı yaşam adına çok değerli.

Mücadele şart. Günümüz şartlarında olmaması da mümkün değil. 

Bu sorun hepimizin başına gelebilir. Hocalarımıza yönlendirmek için, tedavi adına ikna ettiğim ve edemediğim kişiler oldu.

Hatta ne psikoloğu, ne psikiyatrisi ben deli mi.. divane miyim, diye sert çıkanları, gülerek tepki verenleri ya da belki doğrudur. Bir gidelim bakalım... Ne diyecek ki.. Haklısın.. Bir şeyler ters gidiyor destek ol diyenler vs.oldu.

Belki de yaşamın içerisinde beyninde kurduğu büyüttüğü sıkıntı her ne ise, kabullenmek ya da paylaşmaktan korktu.

Birikti.. Birikti ve bir gün çıkıverdi.

Zararın neresinden dönerseniz aslında kârdı. Vereceğiniz karar sizin kaliteli yaşamınız için önemi büyüktü.

Tedavi olmaktan, psikolog ve psikiyatri uzmanına gitmekten çekinmeyiniz. Bu bir delilik değil. Kendinize, yaşamınıza sahip çıkmaktır.

Unutmayınız. Sizler çok değerlisiniz. Önce bizler iyi olmalıyız.

Bu bir bencillik değil. Bedene ve ruha sahip çıkmaktır. Sağlıklı bireyler olarak, duygu, durum ve davranışa sahip olacağız ki, sonra etrafımızdaki eşimize, dostumuza, ailemize, sevdiklerimize  sahip olalım.

Bugüne özel çok değerli Hocamız, Başarı Hastanesi''nden konunun uzmanı Klinik Psikolog Dr. Melis Avcı''yla sizler için  konuştum.

Bakın değerli Hocamız Dr. Avcı bugüne ilişkin, neler anlattı:

Bugün çok özel bir gün, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü.

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından 1992 yılından itibaren 10 Ekim, Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh sağlığına ve ruhsal hastalığı olan bireylere yönelik toplumda farkındalığı arttırmak amacıyla kutlanmaktadır. Ruh sağlığının korunması ve psikososyal destek verilmesi ihtiyacının gün geçtikçe artması beklenmektedir. Ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetleri herkes için her zaman her yerde bir insan hakkıdır.

Bugünde, ruh sağlığı problemi olan insanların sesini duyurabilmek, kişilerin ruh sağlığını koruyucu önlemler almak ve oluşan  hastalıkların tedavisi ve bakımını geliştirmek amacı ile topluma her yıl ruh sağlığının önemi hatırlatılmaktadır. Bireyin ruh sağlığını koruyabilmesi için sağlığına bütüncül olarak yaklaşması gereklidir. Sağlık kişinin sadece fiziksel hastalığının olmaması değil, bedenen, ruhen ve zihinsel olarak iyilik halinde olmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pandemi öncesinde ülkelerin ulusal sağlık bütçelerinin %2''sinden daha azını ruh sağlığı için harcadıklarına ve bunun yetersiz olduğuna işaret etmiştir. Yaş, tecrit, gelir kaybı ve korku gibi pek çok nedenle, pandemi ruh sağlığı sorunlarını tetiklemektedir veya mevcut durumları daha da kötüleştirmektedir. Alkol ve uyuşturucu kullanımında artış, uykusuzluk ve anksiyete çok sayıda insanın yaşadığı sorunlar arasındadır. Bu arada, COVID-19''un kendisi de deliryum, ajitasyon ve felç gibi nörolojik ve zihinsel komplikasyonlara yol açabilmektedir. Tüm bu sebepler, pandemi ruh sağlığı hizmetlerine olan talebi artırmaktadır.

Ruh sağlığı yaşam kalitesini etkilemektedir. Ruh sağlığının korunması hem bireylerin yaşam kalitesini artırır hem de toplumsal bütünleşmeyi ve toplumsal işlevselliği sağlar. Ruh sağlığının bozulması bazı durumlarda yeti yitimine sebep olmaktadır. Ayrıca ruh sağlığının bozulması toplumda damgalanmaya sebep olabilmektedir. Belirli yaş dönemlerinde Psikolog ve Psikiyatrist kontrollerinden geçilmesi, daha kaliteli bir toplum olmamızı sağlayacaktır. Çünkü çocukluktan itibaren biriken, baskı altında tutulan olumsuzluklar ya ergenlikte ya da yetişkinlikte ani bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Şehir merkezlerinde ya da merkezden uzakta, ekonomik ve sosyal olarak en zor koşullarda yaşayanların ruh sağlığı hizmetlerine neredeyse hiç erişemediklerini biliyoruz ve görüyoruz. Bu nedenle herkesin ruh sağlığı merkez ve hizmetlerine erişebilmesi için ruh sağlığına yatırım yapılmalıdır. Yalnızca tedavi edici değil, tüm boyutlarıyla koruyucu ve önleyici ruh sağlığı destek sistemlerinin oluşturulabilmesi için ruh sağlığına yatırım yapılmalıdır. Toplum temelli, kapsayıcı, insan haklarını ve katılımı merkezine koyan bir ruh sağlığı destek anlayışının yaygınlaşması ve kökleşmesi için ruh sağlığına yatırım yapılmalıdır.

''İnsan olmak'' fiziksel ve ruhsal anlamda sağlık sorunları yaşamayı ve aynı zamanda bununla mücadeleyi içerisinde barındırmaktadır. Yaşadığınız problem ya da problemler her ne ise yalnız değilsiniz. Ruhsal hastalıklar ve sıkıntılar toplumun genelinde sıklıkla görülmekle birlikte psikoterapi desteği ile daha iyiye gidebilmektedir ve tamamen düzelebilmektedir.

...

Bugün için size alternatif bir etkinlik önermek istiyorum. Ailenizle vaktinizi değerlendirmek için, İstanbul Avrupa Yakası Yenikapı sahilde, Hatay Günleri Etkinliğini öneririm. Hatay mutfağı müthiş lezzetler içeriyor. Künefe, tepsi kebabı, içli köfte severler bugün son gün (pazar) tavsiye ederim.

...

Bu arada geçtiğimiz 6 Ekim İstanbul''umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 98''inci yılıydı. Hepimize kutlu olsun.

Sağlıklı güzel haberleri paylaşmak dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları