10 Ekim Ruh Sağlığı Günü: Eşitliğin olmadığı dünyada ruh sağlığı

10 Ekim Ruh Sağlığı Günü: Eşitliğin olmadığı dünyada ruh sağlığı
Dünya Ruh Sağlığı günü her yıl ekim ayının 10. Günü kutlanmaktadır. Uzman Psikolog Naciye Tokaç ruh sağlığıyla ilgili Yeniçağ Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Tokaç, pandeminin ruh sağlığına etkilerini açıkladı.

Dünya Ruh Sağlığı Fedarasyonu tarafından 1992 yılında Ruh Sağlığı alanında farkındalık yaratmak amacıyla kutlanmaya başlanılan “Dünya Ruh Sağlığı Günü” 10 Ekim’de kutlanmaktadır. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan bugün, bu yıl Dünya Ruh Sağlığı Fedarasyonu tarafından “Eşitliğin olmadığı dünyada ruh sağlığı” temasıyla kutlanmaya karar verilmiştir. Ruh Sağlığı hizmetlerine ulaşmada bile eşit olunmadığı düşünülen dünyada her geçen gün ruh sağlığının önemi daha da anlaşılmaktadır.

Yaşadığımız son bir buçuk yılın da bize daha fazla hissettirdiği önemli bir durum Ruh Sağlığı alanıdır. Kovid 19 pandemisiyle birlikte değişen hayatlarımız, yaşamımızdan çıkan veya yaşamımıza eklenen farklılıklar, alışkanlıklarımız şaşkınlıkla karşılamamızı ve uyum sağlamak için oldukça zorlanmamızı sağladı. Maske takmak, sevdiklerimizle istediğimiz gibi görüşememek, iş hayatlarımız, sosyal hayatlarımız beklenmedik ve kendi planımız olmayan bir süreç tarafından değişime zorlandı. Bu değişime hızla ve kolayca uyum sağlandığını söylemek doğru olmaz. Bu süreçte insanlardan duyduğum sıklıkla artık çok sıkıldıkları ve zorunlulukların kendilerini zorlaması oluyor. Görüyoruz ki insan aslında hayatının değişime uğramasından ziyade bunun kendi isteği, arzusuyla olmamasından yakınıyor. Yine anlıyoruz ki insan için hayatlarında özgün olmak, özgür olmak ruh sağlığını da koruyucu bir etki yapıyor.

Yapılan birçok araştırma göstermektedir ki; psikolojik olarak dengeli bir durum içinde bulunan insanlarda fizyolojik hastalıkların da daha az rastlandığı görülmektedir. Ruh sağlığı insanın fizyolojik iyilik haline bile olumlu katkı sağlayan bir süreçtir. İnsan için bu denli önemli olan Ruh Sağlığının farkındalığına yönelik kutlanan bu günlerin önemi yadsınamaz. Ülkemizde bireyler ihtiyaç duyduklarında ruh sağlığı profesyonellerine başvursa da çoğunlukla psikoloğa giden bireylere yönelik hala devam eden toplumsal olumsuz bakış açısının yanlışlığı da psikoloğa gidebilme ve terapiye devam etme konusunda yeterli düzeyde olmadığımızı göstermektedir.

Psikoterapinin bireyin ruh sağlığını koruması yanında toplum ruh sağlığını koruyucu; suç oranlarında düşüş, bireysel veya kurumsal iş başarısında artış, zamanı iyi kullanma, sağlıklı aile işleyişi ve ekonomik iyileşme gibi birçok olumlu etkisi görülmektedir. Ruh sağlığı alanı sadece bireyin ruh sağlığından ibaret değildir. Toplumun bireylerden oluştuğu düşünüldüğünde de bireyin sağlıklılığı büyük önem taşımaktadır.