14. haftadan seçmeler

VAR uygulaması başlamadan ceza alanlarında tutmalar, sarılmalar, korner ve kaleye yakın frikiklerde sıkça meydana geliyordu. Sanki orası ceza alanı değil, cezasızlık alanı gibiydi. VAR'dan sonra bazı pozisyonlara müdahale edilse de müdahale edilmeyen tutma ve sarılmalar görülmekte, VAR'daki hakemler sahadaki bu alışkanlıklarını devam ettirmekte. Fenerbahçeli Ozan, itiraza gittiği hakemi kolundan çekiyor. Tabii sarı kart. Bu sütunlarda defalarca yazdım. Bunlar kitapta yok. Hakemin elini kolunu tutmak sarı, hakemi iteklemek kırmızı kart. Bir profesyonel futbolcu bunları bilmeli. Futbolcunun kolu rakibin yüzüne geliyorsa sarı, silah gibi dirsek vuruluyorsa kırmızı kart. Bazı futbolcular göğüse değmiş bir kolu sanki yüzüne vurulmuş gibi davranıp rakibin sarı kart görmesi için aldatmacaya giriyor. Her türlü aldatmalarda olduğu gibi bu durumlar da sarı kartlıktır. Atılan goller sonrası futbolcular sevinmeyi hemen yapmamalı. VAR'lık bir durum sözkonusu ise oradan çıkacak kararı beklemeli. Kornerlerde bir metre yarı çapında köşe vuruşu alanları belki dikkatli çizilmiyor. Bazen küçük, bazen büyük. Ancak korner atanlar hep çizgilerin dışına yahut bir noktadan topun değeceği yerden vuruşları yapıyor. İlk yıllarda FIFA'nın oyun kuralları kitabında topun köşe vuruşu alanı içine konulması yazılıyordu. IFAB da, herhalde oyunculara uydu. Tıpkı sakatlanmalarda oyunu durdurmayan oyunculara ortak olunması gibi. IFAB'daki 8 üyenin 4'ü Britanya adalarından... Tutucu zihniyetle futbolun günümüz icaplarına uygun değişiklikleri getirmemekte direniyorlar.

Fenerbahçe-Gençlerbirliği

Ali Şansalan

Kruse topu kolu ile düzelttiği için gol iptali doğru. Birinci Fenerbahçe golü rakipten gelen top olduğu için temizdi. Üçüncü gol VAR'dan geçerli çıktı. İkinci gol hakemin avantaj oynatması ile geldi. Hakem iyi bir yönetim gösterdi.

Y. Malatya-Sivas

Ümit Öztürk

Topun daha çok Malatya'da kalması neticeye tesir etmedi. Bazı fauller değerlenmese de hakemin yönetimi genelde iyidi.

Ankaragücü-Göztepe

Mete Kalkavan

Deplasman takımının galibiyetiyle biten maçta yönetimi başarılıydı.

Galatasaray-Alanya

Halil Umut Meler

Adem'in kafa golü, VAR'daki Cüneyt Çakır'ın kritik ofsaytı ile tespit edildi. Penaltı kararı doğru. Kol vücuttan ayrılmıştı. Lemina'nın rakibinin üzerindeki koluna faul bile verilmedi. Sarı kartlıktı. Welinton'un Adem'i kolundan ceza alanında çekmesi görülmedi. Penaltılıktı.

Konya-Gaziantep FK

Ali Palabıyık

Konyaspor'un galibiyet hasretinin devam ettiği maçta, penaltı itirazlarındaki devam kararları ve itirazlara sarı kartları doğruydu. İyi bir yönetim sergiledi.

Antalya-Trabzon

Yaşar Kemal Uğurlu

Nwakaeme'nin golünden önce Trabzonlu oyuncunun elle oynaması görülmeyince korner verildi ve ikinci gol geldi. Antalya'nın golünden önce de verilmeyen bir faul vardı. Genelde değerlenmeyen fauller vardı.

Denizli-Başakşehir

Alper Ulusoy

Denizli'nin son saniyede galibiyeti direğe nişanladığı müsabakada bazı fauller değerlenmese de yönetimi iyiydi.

Kasımpaşa-Beşiktaş

Arda Kardeşler

Karim Hafez'in Atiba'ya yaptığı faulde oyuncu ilk hareketinden ziyade devamında sağ ayağını kaldırarak rakibini düşürdü. Ancak ihlal öncesi Atiba hızlı vurduğu için top kaleciye daha yakındı. O bakımdan bariz gol şansı diye nitelendirilemez. Hareket sarı kartlıktı. VAR devreye girmeliydi. Koita ikinci sarıyı görmemekte şanslıydı. İlhan Depe'nin dirseğine sarı verildi, kırmızılıktı. VAR da atladı.

Kayseri-Ç.Rize

Fırat Aydınus

Rize'nin golü, yardımcı bayrağı ve VAR'ın ofsayt görüşü ile iptal edildi. Kayseri golü öncesi VAR'daki Halis Özkahya hakemi izlemesi için çağırdı. Hakem seyredip golü verdi. Fakat Kayserili oyuncunun sol kolu rakibin boynuna geldiği pozisyon ayrıca da hız olarak gelişi nedeniyle fauldü. Hatta sarı kart bile verilebilirdi, gol verildi.

 

Yazarın Diğer Yazıları