Dokunulacak vekil sayısı iyice kabardı!

Dokunulacak vekil sayısı iyice kabardı!
Dokunulacak vekil sayısı iyice kabardı!

Geçtiğimiz yasama yılında Meclis’teki dokunulmazlık dosyalarının sayısı 974’e ulaştı. İlk sırada BDP’liler var

Geçtiğimiz yasama yılında Meclis’teki dokunulmazlık dosyalarının sayısı 974’e ulaştı. İlk sırada BDP’liler var

 

TBMM Genel Kurulu, 24. Dönem 3. Yasama Yılı’nda, 875 saat 45 dakika mesai yaparak 143 teklif ve tasarıyı yasalaştırdı. TBMM Genel Kurulu, 1 Ekim 2012-14 Temmuz 2013 tarihleri arasını kapsayan yasama yılında, 139 birleşim yaptı, bunlardan 3’ü açılamadı. 881 saat 30 dakika çalışan Genel Kurul’da 46 bin 200 sayfa tutanak tutuldu. Genel Kurul, bir önceki yasama yılına göre 51 saat daha fazla mesai yaptı. TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda, milletvekillerine ait dokunulmazlık dosyası sayısı 974’e ulaştı. Dokunulmazlık dosyalarında ilk sırayı BDP’liler aldı. Milletvekillerine, “Terör örgütünün propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “Suçu ve suçluyu övmek”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”, “Görevi kötüye kullanma”, “Örgüt üyesi olmak”, “Resmi belgede sahtecilik”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “kaçakçılık” ve “taksirle yaralama” gibi suçlar yöneltildi.
3. Yasama yılında Meclis’e 947 kanun teklifi ile 149 kanun tasarısı sunuldu. Teklif ve tasarılardan 143’ü yasalaştı. Bu düzenlemeler arasında önemli olanlardan bazıları şöyle:
* 13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun,
* Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında kanun,
* Sürücü belgelerinden 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasına, şehit yakını, gazi, muhtar ve köy korucularına yeni haklardan meraların geçici yerleşime açılmasına kadar 80 kanunda düzenlemeyi içeren “Torba Kanun”,
* Darbelere yasal dayanak olarak gösterilen ve TSK’nın vazifesinin tanımlandığı İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesini de değiştiren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun.

 


Soru önergesi yağdı

 


Milletvekilleri, TBMM Başkanı ve Bakanlar Kurulu üyelerinin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na 18 bin 578 yazılı, 2 bin 308’i de sözlü olmak üzere toplam 20 bin 886 soru önergesi sundu. TBMM’de gurubu bulunan siyasi partiler, toplam 876 Meclis Araştırması açılması yönünde önerge verdi. Bunlardan 2’si kabul edildi. 24. Dönem 2. Yasama yılında başlanan yeni anayasa çalışmaları, 24. Dönem 3. Yasama Yılı’nda da devam etti. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, şu ana kadar, toplam 48 madde üzerinde uzlaşma sağlandı.