21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nden çarpıcı rapor: Türkiye'de gıda krizi yaşanabilir

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nden çarpıcı rapor: Türkiye'de gıda krizi yaşanabilir
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, korona virüs pandeminde Türkiye tarımının içinde bulunduğu durum ile ilgili çarpıcı bir rapor yayınladı.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Türk tarımının ve gıda sektörünün içinde bulunduğu son durum hakkında dikkat çeken bir rapor yayınladı. Biyolog Gıda Üreticisi Özlem Atabaş tarafından hazırlanan raporda, dikkat çeken ifadelere yer verildi. 

Korona virüs pandeminin küresel bir kriz olmasının üretimi düşüreceğine değilen raporda, "Ülkelerarası gıda ticaretinin yaygın oluşu; küresel ekonomik krizlerde düşen gelirler nedeniyle, insanların daha az harcama yaptıklarını, talebin azalmasıyla satışların buna bağlı olarak üretimin azaldığını göstermiştir" ifadeleri kullanıldı.

"KRİZ OLUŞABİLİR" 

Raporda, Türkiye'deki gıda sektörünün durumuna ilişkin de önemli ayrıntılara ver verildi. Alım güçlüklerine değinilen raporda, "Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz’un açıklamalarına göre; Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanında 11 milyar dolar ihracat, 5 milyar dolar ithalat yaptığı bildirilmiştir. İthal ürünlerde olası darboğaz ve kısıtlamalar; ekonomik krizin yarattığı alım güçlükleri iç pazarda gıda krizini beraber getirebilir" denildi.