6-7 Ekim faturası valilere

6-7 Ekim faturası valilere
İktidar, terör örgütü PKK’nın bölgede birçok il ve ilçede isyan provası yaptığı 6-7 Ekim olayları nedeniyle mülki idare amirleri ve emniyeti suçlu buldu. Bazı vali ve emniyet müdürleri merkeze alınmak için kararname hazırlanıyor.

6-7 Ekim faturası valilere

Haber: Necdet Pekmezci

 

Terör örgütü PKK, 6-7 Ekim tarihleri arasında bölgede bir çok il ve ilçede isyan provası yaptı. Sözde Ayn el-Arap’ta yaşananları protesto etmek amacıyla il ve ilçeleri savaş alanına çeviren teröristler ve yandaşları karşısında güvenlik güçlerinin elleri kolları bağlanırken, AKP iktidarı faturayı valilere kesti. Edinilen bilgilere göre; terör örgütünün isyan provasında AKP iktidarı, terör örgütü PKK yerine mülki idare amirleri ve emniyeti suçladı. Yapılan değerlendirmede mülki idare amirlerinin olaylara müdahale etmekte yersiz kaldıkları öne sürülerek şöyle denildi:

 


Kararname beklentisi
“HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş açıkça sokaklara dökülme çağrısı yaptı. Başta valiler ve kaymakamlar olmak üzere olayların büyüyeceğini değerlendirip buna göre önlem alamadılar. Özellikle valiler, inisiyatif almadı. Kimi iyi niyetle sürece zarar vermekten korkarak inisiyatif kullanmadı. Kimi de sürece karşı olduğu için bilerek görevini ihmal etti. Ayrıca bazı çıkar işlerine bulaşanlar da var. Bu nedenle olayların büyümesini sadece seyrettiler.” Bu arada kulislerde AKP iktidarının yeni bir valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi çıkarmak için harekete geçtiği iddiaları konuşulmaya başlandı. Olaylara zamanında müdahale edilmesine izin vermediği düşünülen bazı vali ve emniyet müdürlerinin merkeze çekilecekleri ve yerlerine de inisiyatif alabileceklerin  atanacakları önü sürüldü. Kulislerde dillendirilen bir başka iddia da TSK’nın “operasyon” izni oldu. TSK’nın valilerin istedikleri halde operasyon izni verilmemesi eleştirilerini değerlendiren hükümetin, valilere sözlü emir vererek talepleri reddetmemeleri konusunda uyardığı öne sürüldü.

Yine darbe girişimi
Öte yandan AKP cephesinde de 6-7 Ekim olayları korku ve tedirginliğe neden oldu. Bazı milletvekilleri kapalı kapılar arkasında yaptıkları toplantılarda “Paralel yapı” yı suçladı. Özellikle emniyet içindeki bazı unsurların sokağa dökülenleri terörize ettikleri öne sürülerek, şu görüş dile getirildi: “Yeni bir Gezi olayı denendi. 17-25 Aralık operasyonları ile yapılmak istenen darbe bu yolla hayata geçirilmek istendi. Emniyetin içindeki paralel yapının unsurları hâlâ temizlenemedi. Fırsat bulduklarında hükümete karşı darbe girişiminde bulunuyorlar.”