ABD Başkanı Trump'a üst düzey ihanet!

ABD Başkanı Trump'a üst düzey ihanet!
ABD Başkanı Donald Trump'ın azledilme sürecinde çok önemli bir gelişme yaşandı. Üst düzey diplomatlardan Gordon Sondland, ifadesini Trump'ın aleyhinde değiştirdi. Trump, Sonland'a üst düzey görevlendirmelerde bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturmasında adı geçen Amerikalı üst düzey bir diplomat ifadesini değiştirdi. ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland, üst düzey bir Ukraynalı yetkiliye ABD'nin ülkeye yapması planlanan yaklaşık 400 milyon dolarlık askeri yardımın, Trump'ın talep ettiği yolsuzluk soruşturmasına bağlı gibi göründüğünü söylediğini ABD Kongresi'ne iletti.

Gordon Sondland, daha önce askeri yardımların siyasi bir faydaya dayalı olduğu iddiasını reddetmişti.

3 SAYFALIK EK YAPTI

Trump'ın bağışçıları arasında yer alan Sondland, ifadesine 3 sayfalık bir ek yaptı. Söz konusu gelişme, Temsilciler Meclisi'nde Donald Trump'ın azil soruşturmasını yürüten Demokratların, soruşturma kapsamında kapalı kapılar ardında ay başında yaptıkları iki mülakatın daha dökümünü Salı günü yayımlamasıyla ortaya çıktı.

"YOLSUZLUKLARI SORUŞTURMA"

Sondland ifadesinde, Washington'ın Ukrayna'ya askeri yardımlarının ülkede yolsuzlukları soruşturma sözünü içeren bir açıklama yapılması koşuluna bağlandığını Eylül ayı itibarıyla anladığını söyledi.

SÜREÇ İÇİN KİLİT BİR İSİM

Azil süreci için kilit bir isim olarak görülen diplomat, 1 Eylül'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanlarından Andriy Yermak ile yaptığı bir görüşmeyi ifadesine ekledi.

İfadesinde Sondland, "Yermak ile bireysel olarak konuştuğumu şimdi hatırlıyorum. Ona, Ukrayna haftalardır üzerinde konuştuğumuz yolsuzluk açıklamasını kamuoyuyla paylaşmadığı müddetçe, ABD yardımlarının yeniden başlamasının pek mümkün görünmediğini söyledim" dedi.

İFADE ÇAĞRISINI REDDETTİ

Beyaz Saray Avukatı John Eisenberg geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturması kapsamında Temsilciler Meclisinin kendisine gönderdiği ifade çağrısını reddetmişti.

trump-azil-sureci.jpg

TRUMP'A YÖNELİK AZİL SORUŞTURMASI

ABD Başkanı Trump, Zelenskiy ile temmuzda telefon görüşmesi yapmış, görüşmede Zelenskiy'e rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia edilmiş, ABD Kongresi'ndeki Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruşturması başlatmıştı.

Trump ise Zelenskiy ile görüşmesinin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş ancak telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık askeri ve mali yardımın askıya alındığını açıklaması dikkati çekmişti.

Beyaz Saray, görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.