"ABD desteği ile iktidara" nasıl gelindi?

"ABD desteği ile iktidara" nasıl gelindi?

İktidar dibe doğru inmeye hazırlanırken, bir taraftan seçim kanunlarını değiştiriyor, öte yandan kendilerini (Cumhurbaşkanını) sansürlüyor, daha ötede, zam yağmurunu engelleyemeyip, suçu uluslararası tedarik zincirine yükleyip aradan sıyrılmayı düşünürken, bu defa kendi içinden taraftarların itiraflarıyla karşılaşıyor. İktidarın çok önemsediği ve iş insanı sıfatını epey yükseklere taşıdığı, Ethem Sancak, "ABD''nin desteği ile iktidara geldik" dedi.

Ne zaman dedi?

Tam da Süleyman Soylu''nun altı siyasi parti toplantısını zan altında bırakacak "Hangi büyükelçiliğe gönderdin" dediği, bildiri metnine ilişkin açıklamalarından sonra. Doğrusunu isterseniz, ilginç bir tablo çıktı ortaya. "Sen kendine bak" dedirtecek bu tablonun birinci kısmı yalan değil. Gerçekten de AKP iktidarı sürecinde Sancak''ın da söylediği gibi ABD desteği var.

Nereden biliyoruz? Kendi resmi açıklamalarından.

Arap Baharı sürecinde, biz, Büyük Orta Doğu Projesi''ne karşı çıkarken o günlerde başbakan olan Erdoğan; "Ben büyük Orta Doğu Projesi''nin eş başkanıyım" demişti. Asıl Başkanı ABD''de Bush, Obama ve diğerleri idi.

O günlerde (10 Ekim 2018) Vatan Partisi "34 yerde eş başkan olduğunu saptadığını" belirten bir haber yayınladı. Sonraki televizyon açıklamalarının birinde Başbakan Erdoğan; "Diyarbakır''a ben farklı bakıyorum, çok farklı bakıyorum. Amerika''nın bir projesi var ya hani genişletilmiş Orta Doğu Projesi, bu proje içinde Diyarbakır bir yıldız olabilir" diyordu.

Bu proje içinde Diyarbakır nasıl bir yıldız olacaktı acaba?

Açıklamadığı için bilmiyoruz. Lakin projenin Türkiye''ye yönelik neleri içerdiğine bakılırsa az çok tahmin edebiliriz. ABD''liler "Ah, yanlış oldu" diyerek Genişletilmiş Orta Doğu Projesi''nde Türkiye''nin alacağı şekli bir harita olarak İtalya''daki NATO toplantısında perdeye yansıttı. Türkiye'' de vatansever kesim bu duruma tepki gösterdi ve günlerce bu haritayı konuşup yorumladılar.

Dolayısı ile Ethem Sancak haklı.

Morton I. Abramowitz adı, AKP''liler ve kurucuları tarafından bilinir. Türkiye''nin ABD Büyükelçiydi. Daha AKP''nin kurulmadığı dönemlerde Refah Partisi''nin dağılmadığı sürçteydik. Abramowitz, Türkiye''de yeni siyasal dengeleri değiştirmenin peşindeydi. Rahmetli Şevket Kazan''ın bana bizzat anlattığına göre, Korkut Özal vasıtasıyla Türkiye''de işe yarayacak isimlerle tanıştırıldı.

AKP doğarken Refah Partisi dağıtıldı. Çünkü Erbakan''ı Büyük Orta Doğu Eş Başkanı yapamayacaklarını biliyorlardı.

Erbakan milli kalıyordu.

Sonra kitleleri harekete geçirecek, siyasal dinamiği tetikleyecek bir enstrüman arandı.

Başörtüsü!

Bitmedi.

Siyasetin yeni doğacak kesimini zorlamak (bilemek) gerekliydi. Öyle ki halk, bu zulmü, sandıkta cezalandırsın.

28 Şubat imdada yetişti.

Erdoğan''a verilen uyduruk hapis cezası; ezilenlerin, mağdurların kitle psikolojisini kişide (liderde) topladı.

Sırada artık sandık vardı.

Geldi ve mağdur başörtülülerin, ezilmişlerin, haksızlığa uğramışların öznesi olarak kazandı.

Süreçte etkili olan kitle kontrol aracı, dini simge ve sembollerdi.

 Sonra?

AKP''nin iktidar süreci başladı ve çeşitli aşamalardan geçerek bugüne ulaştı.

Sırasıyla:

1. Mağdur dönemi.

2. AB ile yürüme ve güçlenme dönemi (iktidarın ilk dört yılı).

3. Cemaat ortaklığı ve devlete yerleşme dönemi.

4. MHP ile birleşme ve düzeni ele geçirip, devleti partileştirme/sahiplenme dönemi.

AKP, bilimsel bir incelemeyle objektif olarak değerlendirilecek bir parti. Siyaset bilimi Türkiye için bunu yapmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları