Kişisel veri gizliliği tehlikede mi? CIA cevap verdi

Kişisel veri gizliliği tehlikede mi? CIA cevap verdi
ABD vatandaşları kişisel veri gizliliği ihlali tehlikesi ile karşı karşıya. Kişisel veri ihlalini Çinli firmaları değil, CIA yapıyor.

CIA, ABD vatandaşlarından kişisel veri toplayan bir programı olduğunu kabul etti

ShiftDelete - ABD‘de kişisel veri gizliliği tehlike altında olabilir. Daha önce Huawei başta olmak üzere birçok Çin firmasına bu nedenle ambargo uygulayan ABD’de, CIA‘in de veri topladığı ortaya çıktı. Buna göre ABD Senatörleri Ron Wyden ve Martin Heinrich, CIA’ye gönderdikleri mektupla, kurumun veri toplama programını ortaya çıkardı. Kısacası ABD vatandaşları kişisel veri gizliliği ihlali tehlikesi ile karşı karşıya.

CIA, Senatörlerin mektupta açıkça kişisel veri topladığını açıkladı. Peki ama genel olarak ABD’nin dış istihbarat birimi olan CIA, ülke içinde hangi bilgileri topluyor?

CIA, gizlice kişisel veri gizliliği ihlali mi yapıyor?

ABD Senatörleri, dünyanın en gizli ve önemli istihbarat birimi olan CIA hakkında önemli iddialara sahip. Buna göre CIA’ye konu hakkında mektup gönderen Senatörler, istihbarat ajansının kişisel verileri toplayan bir programı olup olmadığını sordu.

CIA ise bu mektuba resmi web sitesi üzerinden bir blogla cevap verdi. Gizlilik ve Sivil Özgürlükler Ofisi tarafından yapılan açıklamada CIA, ABD vatandaşlarından kişisel veri toplayan bir programı olduğunu kabul etti. Ancak CIA, verilerin tamamen ABD’nin ülke çıkarları için toplandığını açıkladı. CIA yaptığı açıklamada bu bilgi toplamanın CIA Başkanı ve ABD Başsavcısı‘nın onayladığı prosedürlerle sınırlandığını da açıkladı.

Ancak, Senatör Wyden ve Heinrich bu açıklama ve yayınlanan belgelerle ikna olmuş değil. Bu anlamda iki Senatör, bu açıklama ile CIA’in ABD vatandaşlarının bilgilerini gizli yollarla topladığını ortaya çıkardığını açıkladı. Tüm bunlara karşın CIA, hangi bilgileri nasıl topladığını, nasıl yöntemler kullandığını açıklamadı. Ancak yapılan açıklamada CIA, yetkilerini sınırlandıran tüm prosedür ve yasalar açıklamanın altına iliştirdi.

Söz konusu ABD Senatörleri ise bu işin peşini bırakmaya niyetli değil. Buna göre Ron Wyden ve Martin Heinrich, şimdi de CIA’in hangi bilgileri topladığını, bu bilgi toplamanın nasıl yapıldığını ve sınırlamaları tam ayrıntılarıyla öğrenmek istiyor. İki Senatör de CIA’in bu bilgi toplamayı uzun yıllardır gizlice yürüttüğü düşüncesinde.

CIA, Gizlilik ve Sivil Özgürlükler Ofisi ise kurumun ABD vatandaşlarının kişisel veri gizliliği tehlikesi yaratacak ve bunu ihlal edecek bir veri toplama yapmadığında ısrarcı. Ancak açıklamanın oldukça muğlak olması ve hangi bilgilerin nasıl toplandığının açıklanmaması ABD’de büyük tartışma yarattı.