ABD'de elektrikli araçların satışı yükseliyor

ABD'de elektrikli araçların satışı yükseliyor
Amerika Birleşik Devletleri'nde 2016 yılından bu yana fosil yakıtla çalışan otomobillerin satışı düşerken, elektrikli araçların satışları her geçen yıl daha da yükseliyor.

Donanım Haber’de yer alan bilgiye göre, ABD''de en yüksek fosil yakıtlı otomobil satışları çoktan yaşanmış olabilir. Rakamlara göre ABD tarihindeki en fazla fosil yakıt araç satışının olduğu yıl 2016 yılı. Diğer yandan 2016 yılı aynı zamanda Tesla Model 3''ün de tanıtıldığı yıldı. Bu yıldan sonra elektrikli araç satışları yükselirken, fosil yakıtlı araçların satışları düşmeye başladı.

Elbette piyasada hala elektrikli araçlar (EV) ile fosil yakıtlı araçlar arasında gerçek bir rekabet söz konusu değil. Ancak yine de gelecek için umut verici durumlar söz konusu. 2020''de Amerika Birleşik Devletleri''nde yaklaşık 250.000 adet elektrikli araç satıldı ve 2021''de çok daha fazlasının satılması bekleniyor.

AVRUPA VE ÇİN PAZARINDA BU ORANLAR DAHA YÜKSEK
Verilere göre ABD''deki elektrikli araç satışları 2019 yılında genel araç satışlarının %1,4''ünü oluşturuyordu. 2020 yılında ise bu oran %1,7''ye yükseldi. Öte yandan Avrupa ve Çin pazarında bu oranlar çok daha yüksek. Elektrikli araç satışının Avrupa''daki payı %7,6 iken, Çin''de %9,4''lük bir orana sahip. Bununla birlikte Avrupa ve Çin''in elektrikli araçtaki payı çok da uzun olmayan bir zaman önce %1 - %2 civarındaydı. Bu anlamda mesele yalnızca bir eşiğin geçilmesi gibi görünüyor. 
Bilindiği üzere 2030 yılı için birçok otomobil markası ürünlerinin büyük kısmını fosil yakıtlardan arındıracağının sözünü verdi. Bu anlamda dünyadaki her yerde olmasa da belli gelişmiş ülkelerde durum gerçekten umut verici görünüyor.