ABD’de gece kulübünde katliam: 50 ölü

ABD’de gece kulübünde katliam: 50 ölü
ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando şehrinde eşcinsellerin gittiği Pulse Clup ismindeki gece kulübünde gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucunda 50 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi ise yaralandı. Bölgede Olağanüstü hal ilan edildi.

Pulse Club adlı gece kulübünde çevreye ateş açan ve içeridekileri rehin alan Afgan asıllı 29 yaşındaki Ömer Sıddık Metin isimli saldırgan polisle girdiği çatışma sonucu öldürüldü. Orlando polisi yaptığı açıklamada olayın bir terör saldırısı olduğunu açıkladı.

Saldırganın üzerinde herhangi bir patlayıcı maddeye rastlanmazken, bir tüfek ve tabanca ile ölü olarak ele geçirildiği açıklandı. ABD’yi sarsan saldırı, ülke tarihinin en kanlı “kitlesel silahlı saldırısı” olarak kayıtlara geçti.  Yetkililer, saldırın ideolojik motivasyonla gerçekleştirilmiş olma ihtimali üzerinde duruyor. Saldırganın henüz bir örgütle bağlantısının olmadığı belirtilirken, ABD Kongre üyesi Alan Grayson, saldırının bir gay kulüpte gerçekleştirilmiş olmasının “tesadüf olmadığını” söyledi.

Orlando polisinin twitterdan yaptığı açıklamada ” bölgeden uzak durulması” çağrısı yaptı. Gece yarısı saat 02.00 sularında Pulse Club’dan 40’ın üzerinde silah sesi duyulmuş, saldırgan içeridekilerin üzerine ateş açtıktan sonra müşterileri rehin almıştı. Rehine krizi devam ederken polis etrafta kontrollü bir patlama gerçekleştirdi.

ORGANİZE VE İYİ PLANLANMIŞ BİR SALDIRI

Orlando Polis Müdürü John Mina, “Saldırı organize ve iyi planlanmış gibi görünüyor” dedi. Mina, saldırganın barın dışında polisle çatışmaya girdikten sonra içeri kaçtığını ve insanları rehin aldığını açıkladı.

Polis yetkililerinin, barın içinde bulunan insanlardan telefon aldığı da gelen bilgiler arasında…

FBI’ın soruşturmaya dâhil olduğu ve saldırının “terör eylemi” olarak görüldüğü bildiriliyor.

Orlando Belediye Başkanı Buddy Dyer, birlik çağrısında bulunarak, “Bizim toplumumuz güçlüdür. Bunu atlatmak için birbirimize yardımcı olmalıyız” dedi.

Orlando polisi, bölgede yaşayanların olay yerinden uzak durmaları yönünde çağrı yapmıştı.

Bir görgü tanığı, bir saldırganın, sesi yarı otomatik gibi gelen bir silahla gece kulübünün içinden, bir saldırganın ise dışarıdaki bir araçtan ateş açtığını aktardı.

gecekulubu-660x365.jpg

Saldırı anında barın içinde olduğunu bildiren bir kişi ise, Facebook hesabından bir video paylaştı ve saldırganın barın içinden ateş açtığını yazdı.

CNN’nin haberine göre; olayın yaşandığı 02:00 sularında barda olan Negron Almodovar, “Dans pistindeki ve bardaki insanlar yere yattı ve bara, arka çıkışa yakın olan bazılarımız kaçmayı başardı” yazdı.

Anthony Torres adlı bir görgü tanığı, insanların içeride ölüler gördüklerini söyleyerek çığlık attıklarını anlattı.

Olay anında herkesin çığlıklar içinde kaçıştığı bildiriliyor. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildiği görülüyor.

orlando-660x365.jpg

CHRISTINA GRIMMIE CİNAYETİYLE İLGİLİ DEĞİL

ABD’yi sarsan olay, cuma günü The Voice (O Ses) yarışmacısı Christina Grimmie’nin öldürüldüğü yere, 6 7 kilometre mesafede bulunuyor.

Yetkililer, olayın Grimmie cinayetiyle bağlantılı olduğuna ilişkin bir delil olmadığını söyledi.