Atmaca füzesiyle batırılan TCG IŞIN’ın bilinmeyen hikayesi

Atmaca füzesiyle batırılan TCG IŞIN’ın bilinmeyen hikayesi
Türkiye'nin ilk milli gemisavar füzesi Atmaca'nın deneme atışında vurularak batırılan TCG IŞIN gemisinin hikayesi sosyal medyada gündem oldu.

ROKETSAN tarafından geliştirilen Türkiye''nin ilk milli gemisavar füzesi Atmaca''nın hedefini vurduğu görüntüler dikkat çekti. Atmaca, seri üretim hattı kalifikasyon testi kapsamında TCG Kınalıada korvetinden ateşlenerek hizmet dışı kalan TCG IŞIN gemisini tam isabetle vurdu.

Üretilen füzenin başarısı kadar vurulan geminin hikayesi de merak konusu oldu.

İŞTE TCG IŞIN’IN HİKAYESİ

Sosyal medyada askeri paylaşımlarıyla bilinen RealisT hesabı  vurularak batırılan TCG IŞIN’IN hikayesini paylaştı.

ADINI REFAH FACİASINDAN ALDI

Adını 1943 yılında yaşanan Refah faciasında şehit olan Dz. Yüzbaşı Zeki Işın’dan aldığı belirtilen TCG IŞIN, 30 Eylül 1944 tarihinde USS SAFEGUARD adıyla ABD donanmasında göreve başladı ve 28 Eylül 1979 tarihinde Pearl Harbor''da yapılan törenle Türk Deniz Kuvvetleri tarafından teslim alındı.

Emekli olan TCG IŞIN (A-589)’ın yerine 2014 yılında TCG IŞIN (A 583) denize indirildi. Yani Deniz Yüzbaşı Zeki Işın''ın ismi yaşamaya devam edecek.

BALIKLARA YUVA OLDU

Bu tarz gemilerin ticari gemilere nazaran hurda verimliliği daha az olduğu biliniyor. Ticari gemilerdeki kadar metal bulunmaz. Aynı hacimde değildir.  Bu nedenle daha gerçekçi bir hedef olsun diye atış tatbikatında hedef olarak kullanılması tercih edilir.

Ayrıca balıklara da yuva olur

Bu tarz gemiler batırılırken normalde çok fazla patlayıcı kullanılır. Geminin her tarafına patlayıcı döşenir ve patlatılır. Atmaca füzesinin kendi başına bu gemiyi batırması, bu bağlamda büyük başarıdır.

İşte o paylaşımlar:

İlgili Haberler