Refah Faciası nedir? Refah Faciası ne zaman oldu? Refah Gemisi faciasında kaç kişi öldü?

Refah Faciası nedir? Refah Faciası ne zaman oldu? Refah Gemisi faciasında kaç kişi öldü?
Tarihimizde Refah Faciası olarak geçen olayda 3 Haziran 1941 tarihinde İngiltere’den sipariş edilen gemilerin alınması için Mersin’den yola çıkan 200 kişilik kafileyi taşıyan gemi batırılmıştı. Peki, Refah Faciası nedir? Refah Gemisi ne zaman oldu? Refah Gemisi faciasında kaç kişi öldü?

Tam 80 yıl önce tarihimize ‘Refah Faciası’ olarak geçen olayda 168 asker şehit düşmüştü. Peki, Refah Faciası Nedir ? Refah Gemisi ne zaman oldu?  Refah Gemisi faciasında kaç kişi öldü?


REFAH FACİASI NEDİR?

Türkiye 1939 yılında İngiltere''ye, kıt imkânlarla dört adet denizaltı ve 4 muhrip gemisi sipariş etmişti. Ancak gemilerin yapımı tamamlanmasına karşın İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla İngiltere bu gemileri teslim etmemekte ısrar etti. Bunun üzerine 4 Mart 1941 günü İnönü''ye sunulan Hitler''in mektubu ve 18 Haziran 1941 tarihinde Almanya ile imzalanan "Saldırmazlık Paktı" anlaşması, olayların seyrini değiştirdi.

İNGİLTERE TÜRKİYE’DEN ASKERİ GRUP GÖNDERMESİNİ İSTEDİ
Türkiye ve Almanya yakınlaşmasının ardından İngiltere sipariş edilen gemilerin teslim alınması için Türkiye’den İngiltere’ye bir askeri grup gönderilmesini istedi. Türkiye bu görev eski deniz aracı Refah Şilebini görevlendirdi.

REFAH FACİASINDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ ?
Denizci, havacı ve gemi personelinden oluşan 200 kişilik kafile, Mersin''den 23 Haziran 1941 günü hareket etti. Mersin''in 40 mil açıklarına gelindiğinde, saat 23.01''de nereden geldiği hala resmiyet kazanmayan bir torpil tarafından batırıldı. Bu olayda 1 Yarbay, 10 Yüzbaşı, 4 Üsteğmen olmak üzere 15 Deniz Subayı, 16 Hava Öğrencisi Asteğmen, 6 Başgedikli, 8 Kıdemli Başçavuş, 8 Kıdemli Üstçavuş, 22 Kıdemli Çavuş ve 4 Kıdemli Onbaşı olmak üzere 48 Deniz Astsubayı, 2 Çavuş, 2 Onbaşı ve 59 er olmak üzere 63 Deniz Eri şehit düştü. Askeri kayıplar 142 iken sivil kayıplar ise, 1’i sivil kaptan olmak üzere 25 gemi mürettebatı oldu.

TARİHİMİZE FACİA OLARAK GEÇTİ
Tarihimize Refah Faciası olarak geçen bu olay 1939 yılında askeri deniz araçlarının siparişlerin verilmesi ile başlamış ve 1944 yılında, mahkemece verilen kararla birinci dönem kapanmıştır.













İlgili Haberler