Adliyede abluka

Adliyede abluka
Adliyede abluka

9 İLDEKİ operasyonlarda gözaltına alınan emekli ve muvazzaf 49 asker, gruplar halinde adliyeye sevk edilirken, görüntü almaması

9 İLDEKİ operasyonlarda gözaltına alınan emekli ve muvazzaf 49 asker, gruplar halinde adliyeye sevk edilirken, görüntü almaması için basına abluka uygulandı. Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’nden Beşiktaş’taki adliyeye getirilen 11 askere, 80 sayfayı bulan sorular yöneltildi.

6 emekli asker serbest


Adliyede etten duvar
“Balyoz” planı iddiasıyla gözaltına alınan askerler, polisteki sorgularının ardından gruplar halinde adliyeye sevk edildi. Görüntü almaması için basına abluka uygulandı. 11 askere, 80 sayfayı bulan sorular yöneltildi
Haber:Salim YAVAŞOĞLU
Balyoz Güvenlik Harekatı Planı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9’u emekli 11 asker, adliyeye sevk edildi. “Balyoz” darbe planı iddiaları kapsamında Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde şimdiye kadar gerçekleşen en geniş kapsamlı operasyonda gözaltına alınan 49 kişiden 29’u gece boyunca İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü’nde, 20’si ise İstanbul Merkez Komutanlığı’nda tutuldu. Sabah saat 09.30 sıralarında muvazzaf askerler Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz ve Tuğamiral Aziz Çakmak sivil plakalı askeri minibüsle adliyeye getirilerek, hakim ve savcıların kullandığı bölümden içeri alındı.

Sorguda 80 sayfalık soru
Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğamiral Engin Baykal, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli kurmay albaylar Ahmet Metin Dikici, Ali İhsan Çuhadaroğlu ve Ümit Özcan saat 10.45, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Korgeneral Ayhan Taş ve emekli Koramiral Lütfi Sancar ise saat 14.45 sıralarında adliyeye getirildi. İkinci Ümraniye davasının tutuklu sanıklarından Albay Cengiz Köylü, Hasdal Askeri Cezaevi’nden adliyeye getirildi. Sorguda şüphelilere 80 sayfadan oluşan soru yöneltildi.  Sorulan sorular arasında “Camilere saldırı planları” dikkat çekti. Şüphelilere, Ümraniye soruşturması  ile ilgili herhangi soru yöneltilmedi.

Komutanlar bugün ifade verecek
Albay Cengiz Köylü, Balyoz soruşturmasından serbest bırakıldı. Köylü, ikinci Ümraniye davası kapsamında tutuklu olduğu için Hasdal Askeri Cezaevine geri götürüldü. Öte yandan, soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü’nün de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor. Komutanların bugün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilebilecekleri belirtildi. Alınan bilgiye göre, eski kuvvet komutanları polis sorgusuna girmeden doğrudan savcılara ifade verecek. Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı genelge uyarınca eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, ancak başsavcı ve başsavcı vekilleri tarafından sorgulanabiliyor.


Savcılık sorgusunun ardından 6 kişi serbest
Balyoz Güvenlik Harekatı iddiasına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli askerlerden 6’sı savcılık soruşturmasının ardından serbest bırakıldı. 2 muvazzaf subay ve 5 emekli asker tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Dün sabah saatlerinde İstanbul Adliyesi’ne getirilen şüphelilerin savcılık sorgusu dün akşam saat 20.00’ye kadar devam etti. Savcılık sorgusu tamamlanan muvazzaf subaylardan Tümamiral Ramazan Cem Güldeniz ve Tuğamiral Aziz Çakmak ile emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli albay Ali İhsan Çuhadaroğlu ve emekli tümamiral Engin Baykal, emekli tümamiral Özer Karabulut’u tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti. Emekli korgeneral Ayhan Taş, emekli Koramiral Lütfi Sancar, emekli albaylar Ümit Özcan, Metin Dikici ile ergenekon tutuklusu albay Cengiz Köylü ve ismi öğrenilemeyen bir kişi savcılık sorgusu ardından serbest bırakıldı.

Fuzuli yere tutuluyor
Gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın avukatı Atilla Hekimoğlu, “İbrahim Fırtına’nın soruşturması, kuvvet komutanlığı yapmış olması itibariyle, ancak başsavcılar tarafından yürütülebilir. İfadesini başsavcılar alabilir. Emniyet Müdürlüğünde fuzuli yere tutulmaktadır. Burası otel gibi kullanılacak, burada ifade vermeyecek” dedi.

Gözaltıya itiraz edildi
Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkili hakkındaki gözaltı kararlarına itiraz etti. Avukat Ersöz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede, hukuki ve fiili şartları oluşmadan uygulanan yakalama tedbirinin kaldırılarak müvekkilinin serbest bırakılmasını istedi.


Medya görüntü alabilmek için yarıştı
Emekli ve muvazzaf askerlerin Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevki sırasında olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Komutanlar adliye girerken, polis ve sivil giyimli askerler, barikat kurarak görüntü alınmasını engelledi. Askerlerin savcılık sorgularına öğle saatlerinde ara verildi. Bununla birlikte askerler terasa çıkarak çay ve sigara içti. Askerlerin, basın mensuplarınca görüntülenmemesi için de perdeleme yapıldı. Duvar kenarına gelen sivil kıyafetli askerler, yan yana gelerek adeta etten duvar ördü. Bu arada, askerlerin adliyeye çıkarılmasına medya büyük ilgi gösterdi. İstanbul Adliyesi önüne kamp kuran medya ordusu, komutanların adliyeye getirilişi sırasında görüntü alabilmek için birbiriyle yarıştı. Haber televizyonları da bütün gelişmeleri anında canlı yayınla okurlarına aktardı.

Karargah’ta toplantı
Genelkurmay Başkanlığı’nda dün,  Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli orgeneral ve oramirallerin katılımıyla emekli askerlerin gözaltıları değerlendirmek için toplantı gerçekleştirildi. Genelkurmay’ın internet sitesinde konuyla ilgili yayınlanan bilgi notu şöyle: “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”


Doğu Perinçek’ten gözaltılara protesto
Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci Ümraniye davasının 135. duruşması ilginç bir protestoya sahne oldu. İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Nusret Senem ve Hikmet Çiçek ile avukatları Mehmet Cengiz ile Hasan Basri Özbey, komutanların gözaltına alınmasını protesto etmek için duruşma salonunu terk etti. Avukat Mehmet Cengiz, “Bu süreç şunu göstermektedir. Yargıya güvenelim, yargı sürecini bekleyelim gibi hukuk devletine vurgu yapanlar, safsata içindedir” dedi.