Asyalı fonlara, Türkiye için yeşil ışık

Asyalı fonlara, Türkiye için yeşil ışık
Asyalı fonlara, Türkiye için yeşil ışık

Fitch ve Moody’s’in kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirdiği Türkiye’ye bir iyi haber de JCR’

Fitch ve Moody’s’in kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirdiği Türkiye’ye bir iyi haber de JCR’dan geldi. Ülkenin notunu 2 kademe birden atırıp BB’den BBB-’ye çıkaran Japon reyting kurumu, finansal yapısında önemli bir kırılganlık olmadığını da vurguladı.

 

TL için keskin bıçak

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency’- nin (JCR) Türkiye’nin kredi notunu artırmasının Japon piyasasından Türkiye’ye fon girişlerini kolaylaştıracağını ifade etti. Çağlayan, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin küresel bir oyuncu olarak dünyanın dört köşesiyle finansal ve ticari ilişki içinde bir ekonomi olduğuna işaret etti. İktisatçılar ise, fon girişindeki artışların TL üzerinde baskı yapacağını bunun da Türk Lirası’nın dolar, euro karşısındaki değerlenmesini beraberinde getireceğini belirterek  özellikle ihracatın olumsuz etkileneceğini, Merkez Bankası’nın yaz aylarında tetikte politika izlemesi girektiğini söylüyorlar.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’deki gelişmelere kayıtsız kalamayarak not artırımına gittiklerini ifade ederek, Türkiye’nin uluslararası piyasalarda her gün biraz daha fark edildiğine dikkati çekti. Bakan Yazıcı, not artışıyla birlikte uluslararası kurumsal yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin artacağını, dolayısıyla uzun vadede yatırımların, istihdamın, gelir düzeyinin ve refahın artacağını ifade etti.