1 yılda 5 hâkim ve savcı meslekten ihraç edildi

1 yılda 5 hâkim ve savcı meslekten ihraç edildi
Paralel Yapı’nın etkisinde olduğu ileri sürülen HSYK, 2014 yılında yeniden düzenlendi. Teftiş Kurulu’nda çalışanların tamamına yakını görevden uzaklaştırıldı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargıdaki paralel devlet yapılanması iddialarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. 2010’daki anayasa referandumuyla yapısı değiştirilen ve “paralel yapının etkisinde olduğu iddia edilen” HSYK, 2014’te yeniden düzenlendi. 4 yıllık görev süresi biten üyelerinin yerine seçilen ve atanan yeni üyelerin göreve başlamasıyla HSYK Teftiş Kurulu’nda çalışan müfettişlerin tamamına yakını “Gülen grubuna yakın olmaları nedeniyle” kuruldan uzaklaştırıldı. Bu yeni dönemde görev alan müfettişler, Türkiye’nin hemen her yerinden gelen şikâyetlerin yanı sıra resen de harekete geçerek “yargıdaki paralel devlet yapılanmasıyla ilişkili oldukları” öne sürülen isimler hakkında çalışma başlattı. Bu kapsamda müfettişlerce kamuoyunu yakından ilgilendiren dava ve soruşturmalarda rol oynayan pek çok hâkim ve savcı hakkında inceleme, soruşturma, açığa alma ve ihraç istemli raporlar hazırlandı.

Tedbiren açığa alma

Kurul, müfettiş raporları doğrultusunda yapılan incelemelerin ardından yargıdaki paralel yapılanmaya ilişkin iddialar nedeniyle şu ana kadar “mesleğin şeref ve onuruyla memuriyet nüfuz ve itibarını bozdukları” gerekçesiyle 5 hâkim ve savcıyı meslekten ihraç etti. “Görevde kalmalarının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği” kanısına varılan 69 hâkim ve savcı da tedbiren görevden uzaklaştırıldı. HSYK 2. Dairesi 30 Aralık 2014’te müfettiş raporları doğrultusunda cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’in görevde kalmalarının, “yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği” sonucuna vararak soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevlerinden uzaklaştırılmalarını kararlaştırdı. Kurul, 12 Mayıs 2015’te de bu savcılarla hâkim Süleyman Karaçöl’ü, “17-25 Aralık soruşturmasında yasal yetkilerini aştıkları, gerekçesiyle meslekten ihraç etti. HSYK 3. Dairesi, Kozmik Oda soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili ile Kozmik Oda’da arama yapılması kararı veren hâkimler hakkında haziran ayında inceleme başlattı. (AA)