AKP iktidarı bu hale Oslo süreciyle düştü

AKP iktidarı bu hale Oslo süreciyle düştü
AKP iktidarı bu hale Oslo süreciyle düştü

Tantan, “Batı istihbarat servislerinin güdümünde olan bir organize suç örgütü ile masaya oturmasının Oslo’da bütün ç

Tantan, “Batı istihbarat servislerinin güdümünde olan bir organize suç örgütü ile masaya oturmasının Oslo’da bütün çıplaklığı ile ortaya çıktığı gün Türkiye’nin bütün bölgede etkinliğini kaybettiği gündür” dedi.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan ile ikili görüşme yapmayan  ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görüşme talebini de reddetti. Nükleer santralin yapım işini Rus kamu şirketi Atomstroyexport’a  teslim eden Türkiye, uzun menzilli füze savunma sistemini de Çinli şirkete ihale etti. Daha önce Türkiye’nin arabuluculuk yaptığı İran’ın nükleer programı konusunda Türkiye, masanın dışına itildi. ABD Dışişleri Bakanı, İran Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. Toplantıya Çin, Rus, İngiliz, Fransız ve Alman diplomatlar da katıldı.

 


Güvensizlik oluştu
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, bu gelişmelerin Türkiye’de iktidarda olan AKP hükümetinin  siyasetine güvenilmediğinin ve dünyada dışlandığının çok açık bir ifadesi olduğunu söyledi. Tantan, AKP’nin kuruluş aşamasında Amerikalılara yakın bir pozisyonda olduğunu hatırlatarak, “ABD’nin, AKP’yi Orta Doğu politikalarında kullanacağına yönelik vaatleri de vardı. Bu denendi de. Bugünkü gelinen noktadan bakıldığında ise ABD ve Batı dünyasının AKP siyasetine artık tamamen bir güvensizlik içinde olduğunu görüyoruz. Yani o zamanki güven yaşanan deneyimler sonucunda bugün güvensizliğe dönüşmüş durumda. Türkiye’nin son yıllarda uyguladığı dış politikası tutarlı olmadığı, ne olduğunu kimsenin de kestiremediği için muhtemeldir ki Amerikan siyaseti Türkiye’deki bugünkü siyasi yapıyı dışlamış vaziyette” dedi.

 


Kırmızı halılar serilmişti
Tantan, başlangıçta AKP’nin önüne kırmızı halılar serildiğini hatırlatarak, “11 yıl sonra ise ayaklarının altından kırmızı halı çekilmekle kalınmayıp, görüşme talepleri bile kabul edilmiyor. Türkiye, Amerika’nın üzerinden, Amerika’ya dayanarak Orta Doğu’da bölgesel bir güç ve lider olmak istiyordu. Şimdi ise gelişmeler baktığımızda Amerikan politikalarının Türkiye’yi dışlamış vaziyette olduğunu görüyoruz. Bu iktidara eskiden var olan güvenlerinin azaldığı, hatta yok olduğu görülüyor. Cumhurbaşkanı Gül de davranış ve söylemlerinde ‘Ben de size hizmet edebilirim’ yaklaşımları içindeydi. Ama artık onunla da görüşülmüyor. Yani Türk dış politikasının Orta Doğu’daki uygulamalarının itibar kaybettiği ortaya çıkmış durumda” şeklinde konuştu. Tantan, sözlerini şöyle tamamladı: “Batı istihbarat servislerinin güdümünde olan bir organize suç örgütü ile masaya oturmasının Oslo’da bütün çıplaklığı ile ortaya çıktığı gün Türkiye’nin bütün bölgede etkinliğini kaybettiği gündür. Bu bir kırılma noktasıdır. Uluslararası alanda güvenliğini Batı emperyalizmine teslim ettiğinin resmidir. O açıdan da uluslararası ilişkilerde kendi güvenliğini sağlayamayan bir ülkenin siyasetçilerine itibar edilmez. Kendi halkına hizmet etmeyen sadece kendi çıkarlarını ön planda tutan siyasetçiler uluslararası alanda hiç bir zaman itibar görmez.”