Ahi Evran'ın ruhaniyeti ne olacak?

Ahi Evran'ın ruhaniyeti ne olacak?

Tamamen tevafuk; Kırşehir''de düzenlenen Ahi Evran Anma Yılı Esnaf Buluşması''nda yapılan konuşmadan bağımsız olarak yazmıştım, Mevlana''nın elindeki ahi kanı ve ahını hatırlattığım dünkü yazıyı.

Ahi Evran ile Mevlana''nın aynı cümle içinde ve neredeyse bir tutularak anıldığı ibretlik konuşma, benim yazıyı gazeteye yolladığım saatlerde daha yeni başlamıştı.

Başladı.

Sonlandı.

Tuhaf şekilde, iki gündür kimse şu soruyu sormadı:

Ya Ahi Evran''ın ruhaniyeti?

***

Mevlana, oğuluna yazdığı mektupta, Ahi Evran için "yılan" demişti.

Ahi Evran''ı ve onunla birlikte kendi öz oğlunu öldürtmüştü; Moğol işbirlikçisi "Caca Bey(!)"e.

Öyle mutlu olmuştu ki Ahi Evran öldürüldü diye, kelimeler yetmemişti yaşadığı sevinci ifadeye; yazmıştı da yazmıştı beyitlerce…

Ahi Evran''ın "şahsını" da geçtim; Ahilik Haftası ya…  Esnafla buluşma… Böyle bir ortamda, Moğolların katlettiği ahi/esnafın mallarına çökmüş Mevlana''yı anmak nedir Allah aşkına?

Hadi andın; tarihi bir hesap sormanın, ibret almanın nişanesi olarak an bari…

Yok!

Sanırsın Ahi Evran ile Mevlana can ciğer kuzu sarmaymışlar; öyle bir ton var konuşmada…

Hakaret değil mi bu Ahi Evran''a?

Ahilik Teşkilatı''na?

***

Biricik klişemizle "tarihi şahsiyetleri kavga ettirmeyelim"; bir de onlar üzerinden kutuplaşma köpürtmeyelim eyvallah da; Türk''ün devletinin başında bulunanlar da, bulundukları yeri unutup, Türk katillerini tepemize çıkarmasınlar bir zahmet, her fırsatta!

Horasan üzerinden Anadolu''ya gelip de "Ahiyân-ı Rûm"un kuran, "Bâciyân-ı Rûm"u teşkilatlandıran ve işgale karşı Anadolu''daki Türk direnişinin öncülerinden biri olan Ahi Evran''ı, işgalcilerle iş tutan Mevlana''yla eşitlemeye kalkışmanın, Kurtuluş Savaşı''nın kahraman din adamı Rıfat Börekçi''yle, Yunanistan''a kaçıp Türklükten istifa eden İngiliz muhibi Mustafa Sabri''yi eşitlemeye kalkışmaktan farkı var mı?

Olur mu?

Tarihin adaletine  sığar mı?

***

Yazarken kendi halime gülüyorum bazen;

Onbinlerce terörle mücadele şehidinin hatırası üzerinde Megri Megri diye türkü söyleyebilmiş bir zihniyete; kimin hatırasının kutsal sayılıp, kiminkinin sayılamayacağına dair laf anlatmaya filan çalışıyorum ya…

Bin yıldır anlamadılar, bir günde mi anlayacaklar!

 

SAHADAKİLER(!)

Kulaklarıma inanamadım; AK Parti Genel Başkanı, partisinin il başkanlarına hitap ederken sahada sadece kendilerinin olduğunu, muhalefetin sahaya inemediğini, muhalif liderlerin ancak belli illere gidebildiklerini söyledi.

Neredeyse iki yıla yakındır "sahada tek başına" olan İYİ Parti Genel Başkanı''nın programına baktım; teyit için.

Olur ya belki de "algı"ya yenik düşüyoruzdur. AK Parti Genel Başkanı''nın dediği gibi, ancak "belli iller"dir belki sahiden de muhalefetin gidip gidebildiği…

Sadece yaz başından bu yana Niğde, Rize, Bartın, Karabük, Afyonkarahisar, Trabzon, Kocaeli, Malatya, Tunceli, Bitlis, Antalya, Adana, Sivas, Bayburt, Gümüşhane, Erzurum, Muğla, Kastamonu, Sinop, Ordu, Samsun, Artvin, Ardadan, Kars, Iğdır''a gitmiş Akşener; kuzey de var, güney de, doğu da, batı da…

Ayrıca…

Hakkari''ye de gitmiş Edirne''ye de… Isparta''ya da Tekirdağ''a da… Erzincan''a da Konya''ya da, Bilecik''e de Şanlıurfa''ya da, Çorum''a da Kütahya''ya da, Aksaray''a, Bursa''ya ya bütün yurdu dolaşmış Akşener geçen yıldan bu yana.

Aralarında AK Partililerin "iktidar" olduğu iller de var, MHP''lilerinin "iktidar" olduğu iller de…

Tabloya bakınca muhalefetin kendini "belli illerle" sınırladığı pek de doğru değil de…

"Sahaya inmek"ten kasıt, muhalefet liderine sözlü yahut fiziksel tahrikte bulunmak, hakaretle, provokasyon girişimiyle olay çıkarmaya çalışmak ise, doğru aslında iktidar da bütün gücünü gösteriyor sahada!

 

SORU-YORUM

Millet İttifakı, kim, ne zaman, ne şekilde aday göstereceğini Cumhur İttifakı''na mı soracak?

 

BİTMEYEN KOMPLEKS

Aynı zamanda Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmeni de olan dünya çapındaki opera sanatçımız Murat Karahan, dün sabah, FOX TV''de, İsmail Küçükkaya''nın programında, türkü söylediği zamanlarda "Opera elden gidiyor mu" tepki ve eleştirileri alabildiğini söyledi.

Dünyanın en prestijli operalarında seslendirilen "napoliten"ler, Karahan''ın da hatırlattığı gibi bizatihi İtalyan halk şarkılarıyken, Türkiye''deki bu tavır cehaletten mi, kompleksten mi?

Yazarın Diğer Yazıları