50 milyon bilgisayar çöpe gidecek

50 milyon bilgisayar çöpe gidecek
50 milyon bilgisayar çöpe gidecek

Türkiye öyle bir noktaya geldi ki; evimizde bozuk veya oldukça eski olduğu halde atmaya kıyamadığımız 50 milyon bilgisayar mevcu

Türkiye öyle bir noktaya geldi ki; evimizde bozuk veya oldukça eski olduğu halde atmaya kıyamadığımız 50 milyon bilgisayar mevcut. Satın alınan bilgisayarların kullanım süresi, 3 yıldan 1 yıla düştü.

Her evde ortalama 2 adet bilgisayarın bulunduğu Türkiye’de, bazı illerde evlerdeki bilgisayar sayısı hane halkı sayısını ikiye katlamış durumda. Birçok konuda olduğu gibi eski ürünlere karşı da hassas bir yapısı olan Türk insanı, hiç kullanmamasına rağmen bir türlü vazgeçemediği yaklaşık 50 milyon adet bilgisayarı evinde saklıyor. Yılda 3.5 milyon adet bilgisayarın satıldığı Türkiye’de, her evde ortalama 2 adet bilgisayar bulunuyor.
Her yıl ortalama yüzde 10 büyüme sergileyen bilgisayar pazarına karşılık, bazı illerde evlerdeki bilgisayar sayısının hane halkını ikiye katladığını açıklayan Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, “Türkiye öyle bir noktaya geldi ki; evimizde bozuk veya oldukça eski olduğu halde atmaya kıyamadığımız PC, Laptop, Desktop gibi yaklaşık 50 milyon bilgisayar mevcut. Türkiye adeta bilgisayar cenneti. Satın alınan bilgisayarların kullanım süresi, 3 yıldan 1 yıla düştü” dedi.


Her yıl yenileniyor
İnsanların hızlı değişen teknolojiler karşısında kayıtsız kalamadıklarını da belirten Halit Zaim, bu nedenle alınan bilgisayarların neredeyse yılda bir yenilenmek durumunda kalındığına dikkat çekti.  Dünya’da 76.3 milyon satış  International Data Corporation (IDC) rakamlarına göre Dünya genelinde toplam 76.3 milyon adet bilgisayar satıldığıne dikkat çeken Halit Zaim, Türkiye’de ise bu rakamın 4 milyon adet civarında olduğunu bildirdi. Halit Zaim, her ne kadar bilgisayar satışlarında yüzde 3 civarı bir gerileme gözlense de, Türkiye’de önümüzdeki 5 yıl içerisinde satış rakamının 7 milyon adetlere ulaşmasını beklediklerini ifade ederek, “Türkiye’de 2004’te her 100 evden 11’inde bilgisayar varken, şu anda bu rakam 59’a çıkmış durumda. Artış devam edecek” dedi.


Tablet satışı arttı
PC’lere alternatif olarak geliştirilen Tablet PC’lerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yoğun ilgi olduğuna dikkat çeken Halit Zaim, “Tablet sektörü 2012 yılında 2011’e göre yüzde 153 büyüme kaydetmiş durumda. Bu yılın ilk üç aylık verilerine göre tablet PC satışı yüzde 142.4 oranında artış gösterdi. Bunun yanı sıra pazardaki toplam Tablet PC marka sayısı 50’yi aştı. IDC verilerine baktığımızda ise; 2013’ün ilk çeyreğinde toplam 49.2 milyon adet Tablet PC satıldığını görebiliyoruz” dedi.



Ekranın kalitesi de önemli
Bilgisayarların kullanım süresinin 3 yıldan 1 yıla düştüğüne dikkat çeken Halit Zaim, satın alınan bilgisayarların uzun ömürlü kullanımı için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. Halit Zaim, “PC veya mobil ürün seçerken işlem gücü, bellek kapasitesi ve sabit disk alanları oldukça önemli. Bunlara ek olarak, özellikle mobil ürünlerin magnezyum gibi dayanıklı materyallerden üretilmiş olmasına dikkat edilmeli. Mobil ürünlerde ayrıca sabit disk koruma İşlevi gören ’Şok Sensör’ün olması ve ürünün sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı klavye özelliklerinin bulunmasına dikkat edilmeli. Bu hususları göz ardı etmeden satın alınan bilgisayarların kullanım süresi uzun oluyor” diye konuştu.

Dizüstü bilgisayarların ekranları yansımaları önleyen bir tabaka ile kaplıdır. Son zamanlarda öne çıkan ’parlak ekran’(glare panel) tanımı, bir miktar yansıma yapsa da, renkleri daha canlı göstermeyi vadeden ekranlar için kullanılıyor. Resim ve videoları izlerken bir avantaj teşkil eden bu ekranlar, yoğun ışık altında yansımaya sebep olarak kullanıcıyı rahatsız edebiliyor. Bu nedenle parlak ekranlı dizüstüler, dış ortamda kullanım için çok elverişli sayılmazlar. Gün ışığında ekrandakilerin okunabilmesi için, ekranın metrekare başına 200 kandela (200 cd/m2) ışık şiddetine sahip olması gerekir.