‘Yamyam balık’ geri döndü! Balıkçıların korkulu rüyası…

‘Yamyam balık’ geri döndü! Balıkçıların korkulu rüyası…
Akdeniz ve Ege'de balıkçıların korkulu rüyası ‘Yamyam balık’ olarak bilinen balon balığı, deniz suyunun ısınması ile yeniden kıyılara yaklaştı. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, dipteki besinleri paletle havalandıran dalgıçları takip eden bir balon balığı türünü görüntüledi.

Karnını okşadığında balon gibi şişiyor. Balıkçıların korkulu rüyası

Kızıldeniz''den gelerek Akdeniz''e yerleşen ve başta kendi türleri olmak üzere balıkları yemesiyle ‘yamyam balık’ olarak bilinen balon balığı, aynı zamanda keskin dişleri ile ağlara da zarar veriyor.

Popülasyonu hızla artan bu zararlı balık için Tarım ve Orman Bakanlığı, çeşitli projeler geliştirerek balon balığı avcılığını teşvik etti. Avcılığı dönemsel olarak devam eden, türleri 8''i bulan balon balıkları, deniz suyunun ısınmayla birlikte yeniden kıyılara yaklaştı.

“BİZİ KOYUN SÜRÜSÜ GİBİ TAKİP ETTİLER”

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi''nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ve öğrencileri, yaptıkları dalışta boyutları küçük olduğu için sevimli görünen bir balon balığı türünü görüntüledi.

Bu türün, dipteki besinleri paletle havalandıran dalgıçları takip ettiği görüldü. "Bizi adeta bir koyun sürüsü gibi takip ettiler" diyen Prof. Dr. Gökoğlu ve öğrencileri, balon balığının bu türünü de ''Şirinler'' olarak adlandırdı.

“KARNINI OKŞADIĞIMIZDA BALON GİBİ ŞİŞİYOR”

Bu türe mavi gözleri ve davranışları nedeniyle bu ismi verdiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, "Yanımıza geliyor. Elimize alıp, karnını okşadığımızda hemen balon gibi şişiyor. Ancak zarar vermiyor. Birkaç defa parmağımı ısırdı. Fakat bu ısırıklar küçük, zarar vermeyen cinstendi. Daha çok ağzıyla parmağımı yokladı gibi" dedi.

Balon balıklarının hala Akdeniz ve Ege''de popülasyonlarının büyüklüğü nedeniyle problem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökoğlu, "Popülasyonda azalma yok. Yazın kıyılarda, kışın ise açıklarda sıcak bölgelerde yaşamaya devam ediyorlar" diye konuştu.

BALIĞI NEDİR, ZARARLARI NELERDİR?

Bilinçsiz tüketildiğinde ölüme neden olan balon balığı zehri ile birçok kişi için tehlike saçıyor. İçerdiği zehir nedeniyle ölüme neden olan balık kendisini korumak için şişerek büyüklüğünün birkaç katına ulaşıyor ve adını da bu özelliğinden alıyor.

BALON BALIĞI NEDİR?

Bilimsel adı Lagocephalus sceleratus olan balon balığı,Tetraodontidae familyasına ait bir balık türüdür. Sudan çıktığında kurbağa gibi vıraklamasından dolayı kurbağa balığı olarak da adlandırılmıştır.

BALON BALIĞI ZEHRİ ÖLÜMCÜL MÜ?

Zehirli etinden dolayı ticari değeri yoktur. Tetrodotoksin maddesi üretebilen bu balık, kas felci yaparak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir.

BALON BALIĞI ÖZELLİKLERİ VE ZARARLARI

Akdeniz bölgesinde bazı insanlar tarafından bilinçsizce tüketilebilmektedir. Ancak çoğu insan zehirli olduğunu dahi bilmemektedir. Balon balığı avlanırken düz dişleriyle insan parmağını bile koparabilir.

Genelde avlanılması kolay olan balık pek yem seçmez ve hemen oltaya atlar. Düz olan dişleri oltayı kolayca kesebilir.

Balık ilk olarak oltaya geldiğinde yukarıya çekilirken şişerek kendi hacminin 3 katına kadar su ile doldurur ve gittikçe ağırlaşır.

Balon balığı, genelde kıyıdan 50-100 metre açıklarda bulunur ve kıyıya çok yaklaşamaz.

Akdeniz, Ege ve Marmara''da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Halk dilinde "balon balığı" olarak bilinir. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar.

Ülkemizde kayıtlara geçen ilk balon balığı saldırısı 2019 yılında Mersin Anamur’da yaşandı. Dizine kadar gelen suda oynayan 8 yaşındaki E.B.D.’nin sol el yüzük parmağındaki son boğumunu bir balon balığı kopardı.

(Kaynak: DHA)

İlgili Haberler