AKP ve MHP, Seçim Kanunu Teklifini Meclis'e sundu: Seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesini teklif ediyoruz

AKP ve MHP, Seçim Kanunu Teklifini Meclis'e sundu: Seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesini teklif ediyoruz
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesini de içeren kanun teklifini, Meclis'e sunduklarını bildirdi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Yazıcı, "Seçim barajının yüzde 7''ye indirilmesini teklif ediyoruz" dedi.

Cumhur İttifakı''nın küçük ortak MHP''nin baraj altında kalmaması için planlandığı düşünülen Seçim Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı''na sunuldu. 15 maddeden oluşan yeni düzenleme ile seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek.

GRUP KURMA ŞARTINDA DEĞİŞİKLİK

Yeni yasada yapılacak bir diğer önemli değişiklik ise grup kurma şartı konusunda olacak. Taslak ile siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis''te 20 milletvekili ile grup kurma şartı da kaldırılıyor. Partilerin, en az 41 ilde seçimden 6 ay önce örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek.

Mevcut yasaya göre bir partinin seçimlere girebilmesi için 81 ilin en az yarısında, seçimden en az altı ay önce teşkilatlanmasını tamamlamış olması ya da TBMM’de grup kurmuş olması gerekiyor. 2018 yılındaki milletvekilliği seçimlerinde henüz teşkilatlanmasını tamamlayamamış olması, önünde engel oluşturan İYİ Parti, CHP’den 15 milletvekili ile seçimlere katılabilme yeterliliği elde etmişti. Yeni düzenleme ile, seçime katılma yeterliliklerinden birisi olan TBMM’de grup kurma şartı kaldırılacak. Yasa yürürlüğe girdiği takdirde partilerin seçime girebilmesi için teşkilatlanmasını tamamlamış olması gerekecek.

İlgili Haberler