Alaska’nın satışından Rusya ne kaybetti ABD ne kazandı. Osmanlı’nın etkisi neydi

Alaska’nın satışından Rusya ne kaybetti ABD ne kazandı. Osmanlı’nın etkisi neydi
ABD’nin en büyük eyaletlerinden olan, altın ve petrol rezervleriyle bilinen Alaska 1867’de Rusya tarafından ABD’ye satıldı. Satışla beraber ABD büyük kazanç elde ederken Rusya’ya Alaska’nın satışı, bütçe gelirlerinde sadece yüzde 2,5’lik artışa neden oldu.

Rusya 1867 yılında Alaska’yı 7.2 milyon dolara ABD’ye sattı. Bunun nedeni ise İngilizlerin desteğiyle Osmanlıyla Kırım Savaşı’na giren Rusların çok fazla para kaybetmesiydi.

Satış işlemi öncesi taraflar altın ve petrolün varlığından habersizdi. Satın alma işlemi 30 Mart 1867'de gerçekleşti. Başkan Johnson tarafından imzalanan satış işlemi, ABD Senatosu tarafından onaylandı.

alaska-abdye-satiliyor.jpg

Satış işlemi sonrası ise, ABD topraklarını 586.412 kilometre büyütmüş oldu. Yani ABD, en büyük eyaletine kavuşmuştu. Ayrıca Rusya, Alaska’nın gelecekteki herhangi bir savaşta kolayca ele geçirilebileceğinden korkarken satışla beraber ABD, Rusya’ya karşı müthiş bir tedbir almış oldu.  

alaska-rusya.jpg

Diğer taraftan ekonomisi kötüleşen Rusya’ya Alaska’nın satışı, bütçe gelirlerinde sadece yüzde 2,5’lik artışa neden oldu.