HDP’den Erdoğan’a ‘karşılıklı masa’ resti

HDP’den Erdoğan’a ‘karşılıklı masa’ resti
Tayyip Erdoğan’ın “Karşılıklı oturulan masa yok” sözüne HDP’li Süreyya Önder yanıt verdi: Başvurduğumuz 3 illegal yol ve yöntemi kamuoyu bugün öğrenecek

HDP’den ‘Illegal’ yöntemi itiraf günü

Açıklamaya kızdılar

HDP’li Sırrı Süreyya Önder,  “Kürt sorunu var, demek artık ayrımcılıktır. Çözüm sürecinde HDP illegal yollarla işimizi sıkıntıya soktu. Karşı karşıya oturulan bir masa yok. Olması devletin çöküşü demektir” diyen Tayyip Erdoğan’a, bu açıklamaları nedeniyle tepki gösterdi. Önder, kısa açıklamada şöyle dedi:

Mutabakatı unuttunuz

MASA 3 ay önce kurulmuştu. Bu masada defalarca toplantı yapıldı. Dolmabahçe mutabakatı da bu masada sağlandı. Sayın Erdoğan bir konuda gerçeği dile getiriyor. Evet, HDP olarak 3 kez illegal yöntemlere başvurduk. Bunları ve yaşanan tıkanıklığı yarın (bugün) kamuoyuyla paylayacağız. 

Erdoğan’ın “HDP illegal yollarla işimizi sıkıntıya soktu. Karşı karşıya oturulan bir masa yok” açıklamasına yanıt veren HDP’li Önder, “Ortada bir masa var. Bunu açıklayacağız” dedi

Seçimöncesi güç kaybedip “ayaklar altına aldığı” milliyetçi söylemlere sarılan Tayyip Erdoğan’a HDP’den yalanlama geldi. “Kürt sorunu var demek artık ayrımcılıktır. Kürt sorunu bizzat Kürt sorunu vardır diyenlerden kaynaklanıyor. Çözüm sürecini sadece Kürtler için almak doğru olmaz.  HDP illegal yollarla işimizi sıkıntıya soktu. Karşı karşıya oturulan bir masa yok. Olması devletin çöküşü demektir” diyen Erdoğan’a yanıt, bebek katili Abdullah Öcalan’ın şartı koştuğu 10 maddelik 28 Şubat Dolmabahçe bildirisini okuyan Sırrı Süreyya Önder’den geldi.

O masa kuruldu

HDP İstanbul Milletvekili Önder,  Tayyip Erdoğan’ın çözüm sürecine atıfla yaptığı “Karşı karşıya oturulan bir masa olması devletin çöktüğü anlamına gelir” açıklamasına “O masa yaklaşık 3 ay önce kurulmuştu” sözleriyle karşılık verdi. Önder, “İmralı Müzakere Heyeti Sözcüsü sıfatıyla söylüyorum ki ortada bir masa var. İki tarafına oturan insanlar var ve defalarca bu masada taraflar olarak toplantı yapıldı. Tarihi Dolmabahçe Mutabakatı da bu masada sağlandı. Bu masanın adı ‘Barış ve Demokratik Çözüm Masası’dır. Bu masa Orta Doğu’da sistemler teker teker çökerken ülkemizin birliğini, demokrasisini ve geleceğini teminat altına almaya dönük en önemli demokratik hamlelerdendi” dedi. HDP’li Önder, Tayyip Erdoğan’ın “HDP illegal yollarla işimizi sıkıntıya yoktu” vurgusuna ilişkin de şöyle konuştu:

İllegal çalışma

“Sayın Cumhurbaşkanı bir konuda gerçeği dile getiriyor. HDP Müzakere Heyeti olarak süreç başladığı günden bugüne 3 kez illegal yol ve yöntemlere başvurduk. Bütün bunları ve çözüm sürecinde geldiğimiz aşamayı, yaşanan tıkanıklığı bugün yapacağımız basın açıklamasıyla ayrıntılı olarak kamuoyuyla paylayacağız.” Önder, “Üç ay önce kurulduğunu söylediğiniz ‘Masa’ve üç kez başvurmak zorunda kaldığınız illegal yol ve yöntemlere ilişkin bilgi verir misiniz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:  “Son günlerde HDP’ye dönük geliştirilen dili anlamak mümkün değil. Bugüne kadar bizi ‘Bölge Partisi’olmakla suçlayanlar işi gücü bıraktı, şimdi de ‘Neden Türkiye partisi olmaya çalışıyorsunuz’diye suçluyor.” Dolmabahçede Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, AKP’li Mahir Ünal, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, HDP’liler Pervin Buldan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde bir araya geldi. 28 Şubat’ta okunan 10 maddelik bildiriyle Öcalan, terör örgütü PKK’ya kongre yapıp silahları bırakma çağrısı yapmıştı.