"Ankara Şam ile görüşmeli"

"Ankara Şam ile görüşmeli"
Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Türkiye'nin Şam yönetimi ile görüşmek için Suriye'de koşulların oluşmasını beklemesinin yanlış olacağını söyledi.

Fatih ERBOZ / YENİÇAĞ

Türkiye, Suriye'de bir taraftan ABD ile güvenli bölge kurmak isterken diğer taraftan İdlib'de Rusya ile sorun yaşıyor.

Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, "Bence bu görüşmeleri şansa bırakmamak gerekir. Hem İdlib, hem güvenli bölge, hem YPG-PYD, hem Suriye'nin geleceği bütün bu konuların Ankara tarafından öncelikle Şam ile görüşülmesi lazım. Bunları şansa bırakmamak gerekir. Koşulların olgunlaşmasını beklemek bunlar çok yanlış yaklaşımlar olur Türkiye açısından. Bunun bir yöntemi var. Özel bir heyet gönderebilirsin. Siyasi niteliğinin ağır basması daha uygun olur" dedi. Loğoğlu, Türkiye'nin kısa vadede Suriye'de yapması gerekenin gerçekleşme şansının az olmasına rağmen Rusya'nın üzerine baskı yapıp Suriye ordusunun İdlib'deki ilerlemesini durdurmasını istemek olacağını kaydetti. Loğoğlu, "Bunun gerçekleşme şansı çok az. Suriye ordusunun ilerlemesini Rusya destekliyor. O bakımdan Türkiye'nin üzerinde durması gereken iki tür sorun var. Türkiye yeniden kitlesel sığınmacı akımıyla karşı karşıya kalacak. Öncelikle bu konuyu Şam yönetimiyle konuşmak lazım ama aynı zamanda Rusya ile de konuşmak lazım. Hatta bunu uluslar arası kuruluşların dikkatine getirmek lazım BM dahil" diye konuştu. Türkiye'nin şu anda Suriye'de iki cephede oynadığını belirten Loğoğlu, şunları ifade etti: "Bunun yanı sıra her iki cephede de istediğini aldı diyemeyiz. İdlib cephesinde gerilemeye devam ediyor, kaybediyor. Şam yönetimi, Suriye ordusu kendi toprağı olan İdlib'i geri almak için gerçekleştirdiği saldırısını sürdürecek. Türkiye buna karşı duyduğu takdirde ki bir noktada mecbur kalabilir. Özellikle oradaki gözlem noktalarına daha doğrudan bir saldırı olursa Suriye ordusu tarafından Türkiye'de buna tepki verirse ciddi çatışma ortamı oluşur. Bu nedenle İdlib'de hakikaten durum, gidişat çok kötü."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile yapacağı söylenen telefon görüşmesinde fazla bir sonuç alınacağını pek de sanmıyorum" yorumunu yapan Loğoğlu, "ABD ise 4 aşamalı, 5 aşamalı, bir sürü aşaması olan mutabakattan bahsediyor ama bu kötü bir şey değil bana göre. Türkiye'nin çok ciddi askeri, siyasi, stratejik, diplomatik sonuçlara yol açabilecek Fırat'ın doğusu operasyonundan şimdilik vazgeçmesi iyi bir şey" şeklinde konuştu. Ortak operasyon merkezi kurulmasının sonucunda YPG teröristlerinin belirlenen kilometrede aşağıya çekilebileceğini dile getiren Loğoğlu, "Bunun sonucunda YPG'den kaynaklanan, Türk topraklarını doğrudan etkileyebilecek terör saldırıları bakımından bir anlam ifade edebilir" dedi.