Türkiye, enerjide asrın fırsatını yakaladı

Türkiye, enerjide asrın fırsatını yakaladı
Türkiye, enerjide asrın fırsatını yakaladı

Financial Times, Türkiye’nin Rusya’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’ya, Akdeniz’e kadar farklı yerlerd

Financial Times, Türkiye’nin Rusya’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’ya, Akdeniz’e  kadar farklı yerlerden gelen petrol ve gazın ana transit güzergahı haline geldiğini yazdı.

 

Prof. Butler, İstanbul’un enerji naklinde Hürmüz’ü geçeceğini, enerji fiyatının tesbit edildiği  anlaşmaların yapıldığı  ana ticaret merkezi olacağını vurguladı.

 

İngiliz Financial Times Gazetesi, Türkiye’nin bir asrı aşkın bir süreden beri ilk kez potansiyel olarak dünya ekonomisinde çok önemli bir rol oynayabileceğini asrın fırsatını yakaladığını yazdı. Kings College London’da profesör olan Nick Butler imzalı yazıda, “Coğrafi konumu ülkeyi güney Rusya’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Doğu Akdeniz’de yeni keşfedilen gaz yataklarına kadar farklı bölgelerden elde edilen petrol ve gaz için cazip bir ana transit güzergahı haline getiriyor” değerlendirmesine yer verildi.Yazar bu değerlendirmesinin hemen ardından “Tek sorun siyaset ve duyguların ayaklara dolanıp dolanmayacağı” diyor.

 


Çöküşten sonra
Yazıda, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden bu yana yaklaşık 100 yıl geçtiği ve günümüzde Suriye, Irak ve Lübnan’da yaşanan çatışmaların büyük bir bölümünün yüzyıl önce meydana gelen olaylardan kaynaklandığı belirtiliyor. Ancak şimdi “Avrupa kulübüne girmeyi başaramayan Türkiye’nin” enerji tedarikinde güzergah seçeneği için yeni ve potansiyel olarak karlı bir rol oynayabileceğini aktaran Butler, bu transit güzergahların İstanbul’u enerji pazarının kalbi haline getireceğini belirtiyor.  Yakında Türkiye üzerinde aktarılan hacimlerin Hürmüz Boğazı’ndan nakledilen hacimlerden daha büyük olacağını belirten Butler, İstanbul’un çok rahat bir şekilde anlaşmaların yapılıp fiyatların belirlendiği bir ana ticaret merkezi haline gelebileceğini vurguluyor.

 


Flört rahatsız ediyor
Yazıda, İstanbul’un Avrupa’ya satılacak gazın spot ticaret merkezi olabileceği de belirtiliyor.
Butler, “Brent pazarının önemi azaldıkça, İstanbul yeni bir ham fiyat belirleyicisi olabilir. Türkiye aynı zamanda yeni rafine ve petrokimya tesislerinin doğal merkezi ve bölgenin dört bir yanında petrol ve gaz sanayine yapılacak yatırımların merkezi olarak da ekonomik kazanım elde edebilir” diye yazdı.
Yazı şöyle devam ediyor: “Ancak şüpheler var. Petrol ve gaz ihracatçıları tedarik hatlarının transit ülkelerin politikaları nedeniyle korunmasız hale geldiğini görmek istemezler. Tüketiciler de tedarik akışını kendi nedenlerince durdurabilecek kimselere bağlı olmayı kabul etmeyecektir. Hükümetin radikal İslam ile flörtü rahatsız ediyor. Cami ve ile devlet arasındaki ilişki hala bir soru işareti. Hala belagatı, sağduyu ve ulusal çıkarlardan önde tutma eğilimi hakim.”
Nick Butler, Türk bakanların ve yorumcuların sürekli olarak Kıbrıs’ta yapılan sondaj çalışmalarını kontrol edebileceklerini savunduklarını  ve hükümet içindeki bazı kişilerin bir boru hattını kullanarak son 40 yıldır Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında bölünmüş halde bulunan Kıbrıs’ın yönetminde köklü bir değişim elde edebileceklerine inandıklarını belirtiyor.

 

Güney Akım’dan doğal gaz sevkiyatı 2015’te başlıyor

Türkiye’nin Karadeniz’de ekonomik sahasından geçişine izin verdiği Güney Akım’dan doğal gaz sevkiyatı 2015 sonunda başlıyor. Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, Fransa’nın başkenti Paris’te South Stream Transport B.V. Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Toplantı sırasında ayrıntılı bir inşaat takvimini onaylayan Yönetim Kurulu, bunun yanı sıra şirketin uzun vadeli bütçesine onay vererek Güney Akım’ın açık denizden ilerleyecek ilk hattının 2015 sonunda işletime alınacağını teyit etti.Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre, Gazprom Export ve South Stream Transport B.V. toplantıda “Doğal gaz İletim Anlaşmasını” imzaladı. Gazprom, doğalgaz ihracat hatlarını çeşitlendirmek amacıyla Karadeniz üzerinden Güney ve Orta Avrupa’ya Güney Akım Projesi olarak bilinen doğal gaz boru hattı inşasını sürdürüyor.Güney Akım Boru Hattının açık denizden ilerleyecek kesimi, Rusya kıyılarında yer alan Russkaya kompresör istasyonundan Bulgaristan kıyısına dek Karadeniz’in altından ilerleyecek. Karadeniz kesiminin toplam uzunluğu 900 kilometrenin üzerinde olacak. 2 kilometre derinden döşenecek hattın yıllık kapasitesi 63 milyar metreküp olarak planlanıyor.

 

3. nükleer santralin yerini Japonlar tespit edecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de kurulacak 3. nükleer santralin yerinin henüz tespit edilmediğini belirterek “2. nükleer santrali yapacak olan Japonya’ya bu görevi verdik, 4-5 alternatif yerde bunları çalışacaklar” dedi.  Yıldız, Rusya ile yapılan nükleer güç santralleri anlaşması çerçevesinde bu yıl eğitime gidecek öğrencilerle Rusya’daki eğitim hakkında fikir alışverişi yapacaklarını ifade etti.Yıldız, “Hem doğal gaz da hemde elektrik tüketiminde her yıl Türkiye üzerine tabiri caizse bir ülke daha koyuyor” diye konuştu.

 

Uluslararası doğal gaz hatları proiesi