Asgari ücret zammı ne kadar olur? 2022 Asgari ücret ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret zammı ne kadar olur? 2022 Asgari ücret ne zaman açıklanacak?
2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak beklentisi vatandaşlar tarafından yakın takibe alındı. Ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle günden güne gelen pahalılık dikkatleri 2022 asgari ücrete çevirdi. Peki ama 2021 asgari ücret ne zaman açıklanacak?

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına Kasım ayında başlayacak. Ülkemizde milyonlarca kişi asgari ücret almaya devam ederken çalışanların aldığı taban ücret olan asgari ücretin altında bir ücret daha önceden yasaklanmıştı.

2022 asgari ücret zammı milyonlarca çalışanı yakından ilgilendirirken Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek ücret için geri sayım başladı. Yeni yıla az bir süre kala da asgari ücret, Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanacak.

2022 Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İşçi Sendikaları ve İşveren Sendikaları arasında yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu doğrultusunda bir görüşme gerçekleştirilecek. Asgari ücret zam seviyesi 2022 senesi amacıyla Aralık ayının son haftasında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından karara bağlanacak.

Birinci seans işçi sendikalarının ev sahipliğinde, ikinci seans işveren sendikalarının ev sahipliğinde ve son seans ise bakanlığın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

2022 yılında asgari ücret için 3500 TL iddiaları gündeme gelirken Asgari ücret tespit komisyonu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı''nın kasım ve aralık aylarından bir araya gelmesi ile bu rakam bir kez daha ortaya çıkacak.

2021 asgari ücret zam seviyesi yüzde 21.56 olmuştu. 2022 asgari ücret zam seviyesi da geride bıraktığımız sene olduğu gibi yüzde 20-22 arasında olabileceği tahmin ediliyor.

Asgari ücret nasıl belirlenir?

Her biri yasa gereği beş işçi, işveren ve devlet temsilcisinden oluşan 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirlemektedir. Türk-İş bu komisyonda işçi tarafını temsil ederken, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TİSK, işveren tarafı adına masaya oturuyor.

Bakanlıkça belirlenen üyelerden birinin başkanlığında toplanan komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde başkanın yanında bulunan tarafın çoğunluğa sahip olduğu kabul edilir.