İspanya’dan tarihe geçecek şampiyonluk

İspanya’dan tarihe geçecek şampiyonluk
İspanya’dan tarihe geçecek şampiyonluk

Son Avrupa ve dünya şampiyonu İspanya, İtalya’yı farklı yenerek EURO 2012’nin de en büyüğü oldu. Boğalar, üst üste 3

Son Avrupa ve dünya şampiyonu İspanya, İtalya’yı farklı yenerek EURO 2012’nin de en büyüğü oldu. Boğalar, üst üste 3 büyük turnuva kazanan tek takım olarak rekor kırdı.

Euro 2008 ve 2010 Dünya Kupası’nı kazanan ve Euro 2012’ye de favori sıfatıyla gelen İspanya, hiç kimsenin finale hatta yarı finale çıkma şansı dahi vermediği ancak oynadığı futbolla taraflı tarafsız herkesi mest eden İtalya ile karşı karşıya geldi. Karşılaşmanın ilk yarısına Boğalar çok daha etkili başlayan taraftı. İspanyollar, turnuvanın yıldızı Pirlo’nun rahat top almasını Xavi’nin presi ile engellerken 14. dakikada skor değişti. Iniesta’nın dikine muhteşem pasında Fabregas çizgiden ortasını yaptı. Altıpas civarındaki David Silva takımını öne geçirdi. Golden sonra İtalya kornerler ve uzaktan şutlarla baskısını arttırsa da Balotelli ve Cassano istediği yerlerde topla buluşamadı. 41. dakikada ise İspanya’nın ikinci golü geldi. Kontraatak yakalayan Boğalar’da Jordi Alba 70 metrelik bir bindirme yaptı. Yeni takım arkadaşı Xavi de Alba’nın koşusunu ödüllendirdi. Genç futbolcu düzgün bir vuruşla ilk yarının skorunu ilan etti: 2-0.


Prandelli’den kritik hata
İkinci yarının başında ise İspanya çok daha geniş alanlar bulmaya başladı. İtalya Teknik Direktörü Prandelli, skoru dengelemek adına tüm kozlarını sahaya sürünce 60. dakikadan sonra takımı kırmızı kart çıkmamasına rağmen sahada 10 kişi kaldı. 56’da oyuna dahil olan Thiago Motta sakatlık geçirdi. Değişiklik hakkı kalmayınca İtalya son 30 dakikada sahada 10 kişi kaldı. Dakikalar ilerledikçe İspanya iyice rahatladı. Oyunu istediği gibi yönlendirdi. 84’te Torres Xavi’nin ikramını golle değerlendirirken 88’de ise ikramı yapma sırası Torres’e geldi. Mata da maçın skorunu ilan etti: 4-0. İspanya, üst üste 3 büyük turnuvayı kazanan tek takım olarak futbol tarihine geçti. UEFA Başkanı Platini’nin elinden kupalarını alan İspanyollar büyük sevinç yaşarken, İtalya cephesinde ise hüzün hakimdi.