Akropolün limana bakan yamaçlarına dozer soktular

Akropolün limana bakan yamaçlarına dozer soktular
Assos Antik Kenti’nin bulunduğu bölgede kaya ıslahı çalışmalarında ortaya çıkan doğa tahribatına sosyal medya kullanıcıları büyük tepki gösteriyor. Arkeolog Selahattin Aydın da olaya tepki göstererek, "Assos için yardımcı olur musunuz?" dedi.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Kenti’nde "yola ve tesislere taş düştüğü" gerekçesiyle ıslah çalışmaları devam ederken bölgenin doğallığı yok oluyor. Bölgede bulunan antik yollar, binalar, yapılar ve yeşilliğin yok olacağı endişesi sosyal medyada tepkiyle karşılandı.

Çalışmaların yarattığı tahribatla ilgili Twitter’da birçok paylaşım yapılırken Arkeolog Selahattin Aydın da bu duruma sosyal medya hesabından tepki göstererek paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Luviler, Hititler, Lelegler, Troyalılar, Kimmerler, Frigler, Grekler, Romalılar ve daha nice uygarlık milyonlarca yıl önce oluşmuş haliyle Assos''un dokusunu gördü. Ege Denizi, Midilli Adası ve Edremit Körfezi’ne hakim bir noktada kurulan, andezit taşların varlığıyla insanı bambaşka evrene taşıyan Assos bugünlerde can çekişiyor.

Assos''un akropolünden izlenen günbatımı en güzel manzarayı sunuyor, o güneşin andezit taşlara vuruşu ise bambaşka bir hâl. Kim bilir belki Aristoteles bu günbatımında ders verdi. Anadolu''da dorik tarzda örnek yoktur ama Assos''un akropolündeki 2 bin 600 yıllık Athena Tapınağı buna en güzel örnek. 2 bin 600 yıl evvel insanlar umutla ve inançla koşa koşa tapınağa geliyorlardı ve Athena''yı mutlu ederek daha iyi bir yaşama kavuşacağına inanıyorlardı.

Assoslular şehrini amorf andezit kütlelerin, bazalt kristallerin yoğun olduğu bir volkanik kompleksin etrafına kurmuşlar. Tüm bu alan milyonlarca yıl önce olağanca gücüyle patlayıp püşkürmüş volkanik bir dağın bizlere bıraktığı Behram Kalderası’nın bir parçası. Buraya dokunulmaz, burası milyonlarca yıl önce nasılsa o haliyle en konservatif yöntemlerle korunur, korunmalıdır. Tarihi, dokusu, jeomorfolojik yapısı, hikayeleri, konumu yaşanmışlıkları ile cam fanusta korumamız elzemdir.

Gözü doymazların, rant, şantiye ve inşaat severlerin servetine servet katacak bir araç değildir. Bu kadar değerli bir alana, akropolün limana bakan yamaçlarına hangi utanmazlığınızla dozer soktunuz? Hangi utanmazlığınız o muhteşem peyzaja açtığınız yarayı sürdürmek için motivasyon sağlıyor? Bu memlekette çok kötülük ettiniz, çok yazık ettiniz. Durdurun bu katliamı. Assos için yardımcı olur musunuz? Bu kadar değerli bir alana, akropolün limana bakan yamaçlarına hangi utanmazlığınızla dozer soktunuz? Hangi utanmazlığınız o muhteşem peyzaja açtığınız yarayı sürdürmek için motivasyon sağlıyor?”

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıllarda Assos Antik Kenti''nde bazı tesislerin çatısına ve yola kayaların düşmesinin ardından AFAD tarafından bölgede inceleme yapılarak bir rapor hazırlandı. Assos Antik Kenti''nin yamaçlarında bulunan kayaların risk oluşturduğu belirtilen raporun ardından Çanakkale Valiliği Assos''taki tesislerin 500 gün kapatılması kararı vererek kayaların güvenli hale getirilmesi ile ilgili hazırlanan projenin ihale sürecini başlattı.

Uygulama sırasında ortaya çıkan tahribat görüntüleri büyük tepki toplamıştı.

İlgili Haberler