Rant, şantiye ve inşaat severlerin Assos’u getirdiği hale bakın! Utanın...

Rant, şantiye ve inşaat severlerin Assos’u getirdiği hale bakın! Utanın...
Tarihi Assos Antik Kenti'nde yürütülen kaya ıslahı çalışmalarına ilişkin son görüntüler büyük tepki çekti. Bölgedeki son durumu paylaşan Cihan Kurnaz, “Assos Antik Limanın son halini merak edenlere” diyerek yaşanan içler acısı durumu gözler önüne serdi.

Çanakkale Ayvacık'ta milyonlarca yıllık tarihe dozer sokmuşlardı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Kenti’nde "yola ve tesislere taş düştüğü" gerekçesiyle ıslah çalışmaları devam ederken bölgenin doğallığı yok olmaya devam ediyor.

Bölgede bulunan antik yollar, binalar, yapılar ve yeşilliğin yok olacağı endişesi sosyal medyada tepkiyle karşılanıyor.

Çalışmaların yürütüldüğü kayalık alandaki görüntüleri paylaşan Çanakkale’de yaşayan Cihan Kurnaz sosyal medya hesabından paylaştı.

''SON HALİNİ MERAK EDENLERE'' DİYEREK PAYLAŞTI

Kurnaz, “Assos Antik Limanın son halini merak edenlere” diyerek yaşanan içler acısı durumu gözler önüne serdi.” diyerek bölgede yaşanan doğa katliamını gözler önüne serdi.

Arkeolog Selahattin Aydın da çalışmaların yarattığı tahribatla ilgili sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulunmuştu.

“ASSOS''UN GELDİĞİ HALE BAKIN”

Aydın şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu kadar değerli bir alana, akropolün limana bakan yamaçlarına hangi utanmazlığınızla dozer soktunuz? Hangi utanmazlığınızla o muhteşem peyzaja bu yarayı açtınız? Luviler, Hititler, Lelegler, Troyalılar, Kimmerler, Frigler, Grekler, Romalılar ve daha nice uygarlık milyonlarca yıl önce oluşmuş haliyle Assos''un dokusunu gördü. Ege Denizi, Midilli Adası ve Edremit Körfezi’ne hakim bir noktada kurulan, andezit taşların varlığıyla insanı bambaşka evrene taşıyan Assos''un geldiği hale bakın.

“RANT, ŞANTİYE VE İNŞAAT SEVERLERİN SERVETİNE SERVET KATACAK BİR ARAÇ DEĞİLDİ”

Anadolu''da dorik tarzda örnek yoktur ama Assos''un akropolündeki 2 bin 600 yıllık Athena Tapınağı buna en güzel örnek. 2 bin 600 yıl evvel insanlar umutla ve inançla koşa koşa tapınağa geliyorlardı ve Athena''yı mutlu ederek daha iyi bir yaşama kavuşacağına inanıyorlardı. Assoslular şehrini amorf andezit kütlelerin, bazalt kristallerin yoğun olduğu bir volkanik kompleksin etrafına kurmuşlar. Tüm bu alan milyonlarca yıl önce olağanca gücüyle patlayıp püşkürmüş volkanik bir dağın bizlere bıraktığı Behram Kalderası’nın bir parçası. Buraya dokunulmazdı, burası milyonlarca yıl önce nasılsa o haliyle en konservatif yöntemlerle korunur, korunmalıydı. Tarihi, dokusu, jeomorfolojik yapısı, hikayeleri, konumu yaşanmışlıkları ile cam fanusta korumamız elzemdi. Gözü doymazların, rant, şantiye ve inşaat severlerin servetine servet katacak bir araç değildi.”

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıllarda Assos Antik Kenti''nde bazı tesislerin çatısına ve yola kayaların düşmesinin ardından AFAD tarafından bölgede inceleme yapılarak bir rapor hazırlandı. Assos Antik Kenti''nin yamaçlarında bulunan kayaların risk oluşturduğu belirtilen raporun ardından Çanakkale Valiliği Assos''taki tesislerin 500 gün kapatılması kararı vererek kayaların güvenli hale getirilmesi ile ilgili hazırlanan projenin ihale sürecini başlattı. Uygulama sırasında ortaya çıkan tahribat görüntüleri özelikle sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

 

İlgili Haberler