Yeni bir robot geliştirildi: Uzayda ameliyat gerçekleştirilecek

Yeni bir robot geliştirildi: Uzayda ameliyat gerçekleştirilecek
Nebraska Üniversitesi mühendisleri, astronotlar için MIRA isimli yeni bir robot geliştirdi. Astronotların uzayda ameliyat olabilmesini sağlayacak robotun, 2024 yılında faaliyete geçeceği aktarıldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu''nda (ISS) astronotlara cerrahi operasyonlar gerçekleştirecek olan yeni bir robot geliştirildi. İstasyondaki ilk test görevini 2024 yılında hayata geçirecen NASA, robotun geliştirilmesi ve test çalışmaları için Nebraska Üniversitesi''ne 100 bin dolar ödül verdiğini açıkladı.

Aksam''dan aktarılan habere göre; MIRA, bugüne kadar yapılan test çalışmalarında da oldukça başarılı sonuçlar gösterdi. Emekli NASA astronotu Clayton Anderson, daha önce robotu üniversiteden bin 448 kilometre uzakta kontrol etmeyi başardı. Bir sonraki hedefin ise robotu tamamen otonom hale getirmek olduğu ifade edildi. Yapay zeka entegrasyonuyla tam otonom hale gelecek olan robotun, bu sayede hiçbir cerrah tarafından kontrol edilmeden tek bir tuşla kendi kendine operasyon gerçekleştirebileceği söylendi.

TEK BİR KESİKTEN OPERASYON GERÇEKLEŞTİREBİLECEK

Öte yandan; astronotlar için geliştirilen ameliyat robotu MIRA, vücutta açılan tek bir küçük kesikten operasyon yapabilecek. Bu sayede ameliyatlar, minimum düzeyde hasarla hayata geçecek. Robot, cerrahlar tarafından uzaktan kontrol edilebiliyor olması açısından da astronotlara avantaj sağlayacak. Böylece cerrahlar, binlerce kilometre uzaktaki astronotları ameliyat edebilecek. Robotun test çalışmalarının başarıyla sonuçlanması, yaralı astronotların Dünya''ya dönmeden tedavi edilebilmesinin önünü açacak.

İlgili Haberler