Atatürk’ü anmaya ‘ilkellik’ dedi

Atatürk’ü anmaya ‘ilkellik’ dedi

Star Gazetesi yazarı Selahaddin E. Çakırgil, Atatürk’ü anma törenlerini “acaip ilkellikler” diye niteleyip, “Belli bir mutlu-putlu azlık dışında utanç duymayanlarımız var mı dersiniz? Bu ilkellikten kurtulmaya mecbur değil mahkumuz” dedi

Atatürk’ü anmaya ‘ilkellik’ dedi

Star Gazetesi yazarı Selaaddin E. Çakırgil, 10 Kasım’da Atatürk’ü anmak için yapılan törenler ve çeşitli etkinliklerin “ilkellik” olduğunu yazdı. Çakırgil, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından vefatının 77’nci yıl dönümünde Atatürk’ü anmak için ATO Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşma yüzünden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu da eleştirdi. Aynı törende yaptığı konuşmasında benzer ifadeler kullanan Tayyip Erdoğan’dan hiç söz etmemesi ise dikkat çekti. Çakırgil’in yazısı şu ifadelerle başlıyor: “10 Kasım günü sergilenen acaib ilkellikler karşısında, belli bir mutlu-putlu azlık dışında utanç duymayanlarımız var mı dersiniz?”

Gazeteleri eleştirdi

Çakırgil, 10 Kasım günü çeşitli gazetelerin birinci sayfalarında yer alan Atatürk’le ilgili ifadeleri de eleştirerek, şunları yazdı: “Hele bir gazetenin birinci sahifesinde, ‘Hâlâ seni arıyoruz.. Hâlâ sana yanıyoruz.. Ve çökmüşüz dizüstü, Atatürk’üm, / Senden yardım diliyoruz..’gibi  ilkellikler sergilendi..” Çakırgil, yazısında o günü yapılan bazı etkinlikler hakkında ise alaycı bir uslup kullanarak, “Kimileri, İstanbul’da, denize saygı dalışları yaptılar, denizden M. Kemal’in yağlı boya fotoğrafını gözyaşları arasından çıkardılar. Kimisi, ona benzeyen M. Kemal’e benzeyen bir kişiyi onun rolünde dolaştırdılar” şeklinde ifadeler kullandı. Çakırgil, yazısında Atatürk’ün tanrılaştırıldığını da şu sözlerle ima etti: “Uzaktan ya da asırlarca sonra bu toplumun geleceğe kalan belgelerine bakanlar, ‘Bu toplumun tanrısı, bu imiş’ diyeceklerdir herhalde. Çünkü görüntü, sanki, bütün bir toplum, bir ismin ve resmin arkasından gidiyor. 90 yıldır da, tek kişi var, hep. Geçmişte hiç değilse, ‘Kral öldü, yaşasın kral!’mantığınca yeni iktidar sahipleri karşısında baş eğilirdi. Bizim toplumumuzda o bile yok..”