Avrupa Birliği liderlerinin yeni Türkiye planı

Avrupa Birliği liderlerinin yeni Türkiye planı
Avrupa Birliği liderleri Türkiye'ye uygulanması planlanan yaptırımın şartlarını ağırlaştırmayı planlıyor. Yaptırımın gerekçesi ise Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları.

T24'ün aktardığı habere göre, Avrupa Birliği liderleri Türkiye'ye uygulanacak yaptırımların kişi ve kurumlarla sınırlı tutulmasına, daha sert adımların Mart ayına bırakılmasına karar verdi. 

Sonuç bildirgesine göre Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım uyguladığı Türk şirket ve vatandaşlar listesini genişletecek.

Ekim ayında Avrupa Birliği, Türkiye'ye yönelik geniş ekonomik önlemlerin alınabileceğinin sinyalini verilmişti ancak dün başlayan zirvede Konsey, süreci şimdilik "Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarını planlamakta ve gerçekleştirmekte rol oynamış bireyleri cezalandırarak" yürütmeye karar verdi. 

AB Konseyi zirvesinde, 11 Kasım 2019'da kabul edilen karar doğrultusunda, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yasadışı sondaj faaliyetleri kapsamında ek listeler oluşturması" kararlaştırıldı.  Listeye kimlerin ekleneceği henüz açıklanmadı.

Türkiye'nin ekonomisinin direkt olarak hedef alınmamasının Yunan diplomatları mutsuz ettiği belirtilirken, Almanya, İtalya ve İspanya'nın diplomasiye daha çok zaman verilmesi gerektiğini savunduğu aktarıldı.