Azerbaycanlı devlet adamı Guluzade Ukrayna’da olacakları 8 yıl önce bir bir anlatmış

Azerbaycanlı devlet adamı Guluzade Ukrayna’da olacakları 8 yıl önce bir bir anlatmış
2015 vefat eden Azerbaycan'ın önde gelen devlet adamlarından Vafa Guluzade’nin 6 Mart 2014 yılında bir TV programında açıkladığı Ukrayna tespitleri günümüze bire bir şekilde yansıdığı görüldü.

Şubat 2014 yılında Ukrayna’da başlayan demokrasi yanlısı gösteriler sonucunda olacakları Guluzade analiz etti.

Vafa Guluzade programda şunları söyledi “Rusya Ukrayna’da hâkimiyeti ele almak istiyor. Ukrayna’da demokratik devlet kurulacak. Batının desteği ile yeni başkan seçilecek. Putin’de bunun karşısında olacak. Buna Rusya ve Ukrayna ilişkileri çok gergin olacak. Eğer Putin silahla müdahale ederse, Hitler’in yaptıklarına benzer bir durum olacak. Hitler yaptıklarından sonra Dünya Savaşı’nı başlattı. Aynı şey Ukrayna’nın da başına gelebilir.

Ukrayna ve Rusya’nın karşı karşıya gelmesi ve Rusya’nın kaybetmesi durumunda, Rusya’da iktidar değişikliğine sebep olacaktır. Putin iktidarının siyasi sahneden yok olması demektir.

Bu da bütün bölgede olumlu sonuçlar getirecektir.

Mesela Karabağ meselesi Rus Devletinin varlığı sebebiyle hallolamıyor.”

VAFA GULUZADE KİMDİR?

Vafa Guluzade, Azerbaycan''ın önde gelen devlet adamı, siyaset bilimci, Hazar Bölgesi Siyasi Araştırmalar Vakfı Başkanı, eski Devlet Müşaviri idi.

Vafa Guluzade, 1 Mayıs 2015’de Bakü''de bir hastanede geçirdiği kalp bypass ameliyatı sonrası hayatını kaybetti.

Vafa Guluzade 1940 yılında Bakü''de doğdu.

1963 yılında Azerbaycan Devlet Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi''nden mezun oldu. İki yıl boyunca Azerbaycan radyosunda Arapça yayın yaptı.

1962-1964''te SSCB Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü''nün yüksek lisans okulunda okuduktan sonra tezini başarıyla savundu ve filolojik bilimler adayı unvanını aldı.

1970 yılında Mısır''daki SSCB Büyükelçiliği''nde ataşe olarak çalışmaya başladı. Arap-İsrail savaşı sırasında Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat, SSCB Dışişleri Bakanı Andrei Gromyko ile bir araya geldi.

1973 yılında Vafa Guluzade Azerbaycan Komünist Partisi Merkez Komitesine katıldı. O yıllarda Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi bünyesindeki Sosyal Bilimler Akademisi''nden mezun oldu.

Diplomatik hizmete iade edilen Guluzade, danışman olarak SSCB''nin Cezayir''deki büyükelçiliğine gönderildi.

1990 yılında Azerbaycan''a dönen Vafa Guluzadeh, önce Ebulfez Elçibey ve ardından Haydar Aliyev döneminde Azerbaycan Cumhuriyeti''nin dış politikası konusunda devlet danışmanı olarak çalıştı ve Azerbaycan''ın dış politikasının oluşumunda yakından ilgilendi.

1999 yılındaki istifasına kadar Azerbaycan Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi üyesiydi.

Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik görüşmelerde aktif rol aldı.

Azerbaycan-Ermeni görüşmelerinde heyete başkanlık etti, AGİT zirvelerine, Cenevre (1984) ve İstanbul''daki uluslararası konferanslara ve NATO toplantılarına katıldı.

Vafa Guluzadeh Arapça, Rusça, İngilizce ve Farsça biliyordu.

İlgili Haberler