B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? 2021 B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar?

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? 2021 B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar?
B sınıfı ehliyet almak isteyenler tarafından hangi araçların kullanılabileceği merak edilirken B sınıfı sürücü belgesi alma yaşı, şartları ve 2021 harç ücreti de sık araştırılanlar arasındadır. Peki, B sınıfı ehliyet neler kullanır?

Araç kullanımı bakımından alınan pek çok ehliyet türü bulunmaktadır. Bunlar arasında B sınıfı ehliyet türü de vardır. B sınıfı ehliyetini alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar yerine getirildiği zaman B sınıfı ehliyet alabilmek mümkün olur.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

B sınıfı ehliyet için otomobil veya kamyonet kullanmak isteyenler başvuruda bulunur. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.

Bunlarla beraber ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfı B sınıfı ehliyetidir.

B sınıfı Sürücü Belge Alma Yaşı Kaçtır? 

B sınıfı sürücü belgesini almak isteyen adaylarda aranan ilk şart en az 18 yaş sınırıdır. 18 yaş sınırına ulaşmış kişilerin B sınıfı ehliyet sürücü kursuna başvurmaları mümkün olmakla beraber bu yaş altındakiler B sınıfı ehliyeti için başvuru yapamazlar. 

B Sınıfı Ehliyet Şartları Nelerdir?

B sınıfı ehliyeti alabilmek için sürücü kurslarının kendilerinden istedikleri bazı belgeler ve şartlar bulunmaktadır.

- 18 yaşını doldurmaları gerekir.

- Adayın en az ilkokul mezunu olması gerekir.

- Sağlık kuruluşları tarafından sağlık belgesi almış olması gerekmektedir.

- 2 adet biyometrik fotoğraf gerekir.

- Nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir.

Daha sonrasında gerekli teorik derslerin alınması ve sürücü adayların iki aşamada olan yazılı sınav ve direksiyon sınavından başarılı bir şekilde geçmiş olması gerekmektedir. Yazılı sınavdan geçen sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar.

2021 B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti

Ehliyet alabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlardan birisi de harç ücretleridir. Ehliyet yazılı sınavı ve direksiyon sınavından başarılı bir şekilde geçen adayların ehliyetlerini alabilmeleri için harç ücretlerini zamanında yatırmaları gerekmektedir. B sınıfı ehliyetin 2020 yılı itibari ile belirlenmiştir. Otomobil ehliyeti olan B sınıfı ehliyetinin harç ücreti 2020 yılı itibari ile 751 TL olarak belirlenmiştir.