Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Sabahattin ÖNKİBAR

Sabahattin ÖNKİBAR

Bahçeli’ye Öcalan-cemaat ilişkisi sorusu

Dün saat: 9.30.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Ankara Sheraton Oteli’nde verdiği kahvaltılı basın sohbetindeyiz.
Bir saati aşkın süren sohbette sorulan sorular ve Bahçeli’nin verdiği cevaplar özetle şöyle:
SORU: Son öğrenci olaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
BAHÇELİ: Bugün ülke yönetiminde ağırlıklı olarak 68 kuşağı var, dolayısı ile o günlerin deneyim sahibi kadrolarının işbaşında olması bu anlamda şans yani yönetimdekiler deneyim sahibidirler.. Kuşkusuz öğrenciler siyasetten dışlanmamalı ve ülke sorunları ile ilgilenmeli, dahası, demokratik tepkilerine elbette izin verilmeli ancak bu yasal zeminde olmalıdır. Ayrıca polis şiddetin üstüne şiddetle gitmemelidir. Hele hele demokratik tepkileri şiddetle sindirmemelidir.. Bu arada İstanbul’da başlayıp Ankara TBMM ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde devam eden olaylar üniversite gençliğinin tıpkı 1968 benzeri senaryolarla olaylara çekildiğine dair işaretleri içermektedir.

Öğrenci olayları
SORU: Uç veren öğrenci olayları 68 benzerine dönüşebilir mi?
BAHÇELİ: 1968 olaylarını ben de yaşadım, bunları yaşayan biri olarak bunlar tekrar yaşanmamalı diyorum. İstanbul’daki öğrenci eylemi kurallara uygundu, ancak öğrencilerin CHP tarafından TBMM’ye getirilmesi yanlış olmuştur. Bu iş yani öğrenci olayları bir alevlenirse bütün Türkiye’yi kapsar. Bu konu çok hassastır ve dikkatli olunmalıdır.
SORU: İktidarın öğrencilere tutumunu onaylıyor musunuz?
BAHÇELİ: İktidar ılımlı ve hoşgörülü olmalı. Sayın Başbakan’ın sert çıkış ve ifadeleri hem bürokrasiye hem de polise yansıyor, bu da sorunu çözme yerine alevlendiriyor.
SORU: Ülkücü gençlere tavsiyeniz var mı?
BAHÇELİ: Ülkücü gençler haksızlıklara elbette tepki koyacaklar ancak bu yasal sınırlar içinde olmalı. Asla oyunlara ve provokasyonlara gelmemelidir. Asla olayların içinde olmamalıdır.
SORU: Diyarbakır’da miting yapmayı düşünüyor musunuz?
BAHÇELİ: MHP olarak seçim çalışmalarına 1 Ekim tarihi itibarı ile başladık. Dolayısı ile Anadolu’yu gezeceğiz, nitekim Osmaniye, Antalya, Hatay gezimizden yeni döndük. Dolayısı ile Diyarbakır’da da seçim çalışmalarını elbette yapacağız.
SORU: İrili ufaklı pek çok parti var, bunlarla seçim ittifakı yapmayı düşünür müsünüz?
BAHÇELİ: MHP seçime tek başına girmek zorundadır.
SORU: Öcalan’ın ’Öz Savunma Gücü’teklifine yorumunuz nedir?

Öz savunma gücü!
BAHÇELİ: Öz Savunma Gücü teklifinin dillendirilebilmesi bile  Türkiye’nin bölünmesi yolunda çok önemli bir aşamadır.
SORU: Ahmet Davutoğlu’nun, Osmanlı Milletler Topluluğu teklifine ne diyorsunuz?
BAHÇELİ: Sayın Bakanın bu teklifi hangi amaca hizmet ediyor anlamış değilim. Hangi zamanda neyin söylendiği ve de yapılabileceği önemlidir.. Bu gibi şeyler zaman ve ortam uygun olduğunda dillendirilmeli.
SORU: WikiLeaks’da iktidara destek mi verdiniz?
BAHÇELİ: Malum bu tür belgeler üç kaynaktan beslenir. Birinci  kaynak Büyükelçi raporları, ikinci kaynak Sivil Toplum Örgütleri ve medya ile kurulan ilişkilerden sızanların rapor edilmesi, üçüncü kaynak ise iki ülke arasında yapılan ikili görüşmelerin sonuçlarıdır. Biz ilk ikisini ciddiye almıyoruz. Eğer üçüncü şık yani iki ülke arasında yapılan görüşmelerin tutanakları yayınlanır ise bir değerlendirme yaparız. Bugün internette dolaşanlar sadece iddialardır ve bunlarla muhalefet etmek ucuz siyaset olur. Böyle bir şeyi biz etik bulmuyoruz.
Belgelerin kaynağını bilmeden inanırsanız yanıltıcı olabilir. Dahası, bunlara inanmak dış çevrelerin Türkiye siyasetini yönlendirmesine  zemin hazırlamak olur.
SORU: Bedelli askerliğe MHP nasıl bakıyor?
BAHÇELİ: Hükümet, Genelkurmay’la görüşür ve mutabakata varıp teklifi TBMM’ye getirirse değerlendiririz.

Havuç ve yüzük!
SORU: Hakimlerin tazminat ödemesine set olan yeni kanun teklifine ne diyorsunuz?
BAHÇELİ: Endişe ile karşılıyoruz.
SORU: Patrikhane tapusunun verilmesini onaylıyor musunuz?
BAHÇELİ: Bizim bu konudaki tutumumuz bellidir ve nettir.
SORU: Eskinin aksine Twiterle ilgileniyor, yüzük takıyor, matematiksel yorumlar yapıyor ve dizi film eleştirileri yapıyorsunuz. Bunu değerlendirir misiniz?
BAHÇELİ: MHP olarak her türlü yeni gelişmeyi izliyoruz. Malum, toplumumuz son dönem çok gergin, asayiş sorunları ve cinayetler çoğaldı. Keza aile ilişkileri yara alıyor. Ben bu noktada Çocuklar Duymasın dizisine dikkat çektim ve Havuç yoldan çıkıyor dedim. Orada kastım, toplum tarafından çok izlenen bir dizinin örnek olmasıdır. Böylesi diziler eğitici olmalıdır.
SORU: Peki ya Twiter?
BAHÇELİ: Teknolojik gelişmeye biz de uyalım istedik. Mesajları bizzat ben yazıyorum.
SORU: Parmağınızdaki yüzük ne anlama geliyor?
BAHÇELİ: Yüzüğün bir cephesinde Selçuklu, bir cephesinde Osmanlı bir cephesinde de Türkiye Cumhuriyeti Devleti resmediliyor. Sembolik bir anlamı var yani.
SORU: Peki şu yeni matematik denklemi?
BAHÇELİ: Türkiye’de 49 milyon seçmen var, iktidar olmak için gereken oran da yüzde 40’tır. Buradan hareketle eğer 700 bin ülkücünün her biri ilkokuldan, ortaokula okul arkadaşlarını, eşini dostunu, komşusunu ikna eder 24’er oy getirebilirse MHP tek başına iktidardır. Benim söylemek istediğim odur.

MHP’ye katılacak milletvekilleri!
SORU: Basında akreditasyonu kaldırdınız. Bu ne anlama geliyor?
BAHÇELİ: Bizim geçmişte akreditasyon anlayışımız yoktu ancak referandum sürecinde bize karşı kara propagandalar yapıldı ve biz de tepki olarak referandum sonrasındaki basın sohbetini dar bir çerçevede yaptık.
SORU: Basında Öcalan’la Fethullah Gülen’in yakınlaştığı haber ve iddiaları var. Tepkiniz nedir?
BAHÇELİ: Bu soruya Fethullah Gülen’in cevap vermesi lazım.
SORU: Bülent Arınç’la ilişkileriniz nasıl?
BAHÇELİ: Sayın Arınç’ın siyasi duruşuna katılmam ama hukukçu kimliğine saygım var, zira 12 Eylül’den sonra pek çok ülkücünün avukatlığını yapmıştır.
SORU: MHP dışındaki ülkücülerle kucaklaşmanız için ne söyleyeceksiniz?
BAHÇELİ: Sadece ülkücülerle değil herkesle kucaklaşıp ’Büyük Çatı’yı kuracağız.
SORU: MHP’ye milletvekili transferi olacak mı?
BAHÇELİ: Transfer ifadesi yanlış, eğer gelmek isteyen olursa değerlendirir ve bağrımıza basarız.

Yazarın Diğer Yazıları