TANAP'ta kamulaştırma yakında başlıyor

TANAP'ta kamulaştırma yakında başlıyor
Türkiye ve Azerbaycan, bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerine bir yenisini daha ekleyerek dünya enerji piyasalarında ses getirecek dev bir projede kararlı adımlarla ilerliyor. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için yeni bir geli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Pazartesi günü itibarı ile Bakanlar Kurulu'nda TANAP'la ilgili kamulaştırılma kararlarının imzaya açıldığını bildirdi. 

Taner Yıldız, Güney Gaz Koridoru Projesi konulu 3. TEPAV - BP Enerji Forumu'ndaki konuşmasında, Güney Gaz Koridoru'nun; gerek Türkiye, gerek bölge, gerekse Avrupa Birliği ülkelerinin doğal gazdaki arz güvenliğinin çözümünde son derece önemli olduğunu söyledi.

 "Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde enerji başlığının açılmamış olması bu sektör üzerindeki siyasetin yüküdür. Bu yükün kaldırılması l‰zım" diyen Yıldız, enerjinin yalnızca siyasi gerekçelerle şerh konulan bir başlık olduğunu ifade etti.

Şeyl gazının kullanılmasının ardından ABD'deki doğal gaz fiyatlarının olumlu anlamda etkilendiğini anlatan Yıldız, bunun AB ülkelerinin doğal gazı 3 kat, Uzak Doğu ülkelerinin ise 6,5 kat daha pahalı kullanmaları sonucunu yarattığını dile getirdi. Yıldız, bu gelişmenin rekabeti nasıl bozduğunun 2-3 yıl sonra ortaya çıkacağına dikkati çekti.

ABD'de doğal gazın ucuzlamasının 160 dolar düzeyindeki kömür fiyatını 80 dolara indirdiğini belirten Yıldız, bazı AB ülkelerinin kömür santrallerini daha fazla çalıştırmaya başladıklarını, 12 dev firmanın yaklaşık 50 bin megavatlık doğal gaz santrallerini durdurduğunu söyledi. Yıldız, bu gelişmelerin, hayata geçirilecek projenin tüketim projeksiyonunu yakından ilgilendirdiğini ifade etti. 
Türkiye ve Azerbaycan'ın iş birliği ile ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa ve Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamak; bunun yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanması arzu ediliyor.