Bakanlıklar arası aşı krizi. Aile Bakanlığı'nın aşı talebine Sağlık Bakanlığı yanıt bile vermedi

Bakanlıklar arası aşı krizi. Aile Bakanlığı'nın aşı talebine Sağlık Bakanlığı yanıt bile vermedi
İkiye bölünen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, haftalar önce Sağlık Bakanlığı’na bir yazı göndererek engellilere aşı önceliği verilmesini talep ettiği ve talebin yok sayıldığı ortaya çıktı.

Engelli vatandaşlar salgına karşı korunmasız bırakılıyor. Birçok engelli derneği, aylardır engellilere korona virüs (Kovid-19) aşısı için öncelik tanınması talebini dile getiriyor; ancak bu talep karşılanmıyor.

Birgün''den İsmail Arı''nın haberine göre; hatta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bir süre önce ikiye bölünen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da haftalar önce Sağlık Bakanlığı’na bir yazı göndererek “engellilere ve engelli ailelerine aşıda öncelik verilmesini” istediği ortaya çıktı.

Buna karşın Sağlık Bakanlığı hiçbir adım atmadı. Şu anda Down Sendromlular, ağır epilepsi hastaları ve engelli bakım kuruluşlarında kalanlar dışında neredeyse hiçbir engelli vatandaşın aşıda önceliği bulunmuyor.

AİLE BAKANLIĞI’NIN YAZISI YOK SAYILDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 28 Nisan’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazı, "Kovid-19 aşısında engelliler ve ailelerine aşı önceliği" başlığını taşıyor.

Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

"Kovid-19 pandemisi hızla yayılmaya devam etmektedir. Pandemi, vücut dirençleri düşük olan, ek hastalıkları bulunan; maske, mesafe, hijyen gibi korunma tedbirlerine uymada güçlük yaşayan engellileri ve onların yakınlarını daha fazla etkilemektedir. Ayrıca, kendilerini ifade etmede ve iletişim kurmadaki sıkıntıları ile bulaşın olması durumunda tetkiklerin yaptırılması sırasında ailelerinin yaşadığı güçlükler vb. nedenlerden dolayı engellilerin ve ailelerinin Covid-19 aşılarında öncelik tanınacak gruplar arasına alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Söz konusu durumun Genel Müdürlüğünüz tarafından değerlendirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim."

Yazıda, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç’un imzası bulunuyor.

ENGELLİ VATANDAŞLAR TEPKİLİ: RİSK ALTINDAYIZ

Engelli yurttaşlar, salgına karşı savunmasız bırakıldıklarını belirterek kendilerine ve ailelerine aşı önceliği tanınmamasına tepki gösteriyor. Sosyal medyada yer alan tepkilerden bazıları şu şekilde:

"Biz kamuda çalışan engellilere 40 yaş üstü olduğumuz halde hâlâ aşı yok, sözde bize aşı daha önce vurulacaktı, yalan yalan hep yalan."

"Kardeşim Serebral Palsili, üstelik bağışıklığını düşüren ilaç alıyor her gün. Fakat herkese sıra geldi, kardeşime hâlâ aşı sırası gelmedi."

"Benim 34 yaşındaki engelli kızıma yüksek riskli hastalığı olduğu halde aşı yok. Onlarca kuruma başvurdum, kapı duvar."

TÜM ENGELLİLERE ÖNCELİK VERİLMELİ

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Pelin Atik de yaptığı açıklamada, tüm engellilere aşıda öncelik tanınması gerektiğini vurguluyor. Engelli kişilerin salgın tedbirlerine uymak ve sağlık hizmetine erişim konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Atik, bu sıkıntıları şöyle anlatıyor: "Engelli belgesi ve engelli kartı olan herkese aşı önceliği tanınmasını istiyoruz. Örneğin biz hastanelik olduğumuzda hastanedeki sağlıkçılar işaret dili bilmiyor. Engellilerin vücut direnci düşük oluyor, başka hastalıkları oluyor ve bazen engelliler mesafe kuralına da uyamıyor. Engelliler kendileri ifade etmekte de sıkıntı yaşayabiliyor. Salgın uzun zamandır yayılıyor ve sürekli mutasyona uğruyor. Engelliler için ne gerekiyorsa Sağlık Bakanlığı bir an evvel yapmalı ve aşı tanımlanmalı."

İlgili Haberler