Bana bir şey olmaz deme...

Merhaba sevgili okurlarım, umarım her şey yolundadır. Ankara''dan gelen haberler hiç açıcı değil. Dolar aldı başını gidiyor. EYT''ye takılanlar için kötü haber geldi. Moral sıfır. Zam üstüne zamlar devam ediyor. Ekonomik şartlar iyice daralıyor.

Bir trafik kuralını ihlal ettiğinizde "Trafik polisine yakalanmadım.." diye sakın sevinmeyin, çünkü trafikte yanınızda seyreden araçta kendilerini "Trafiğin gizli gözleri.." olarak nitelendiren bir fahri müfettiş olabilir. Fahri trafik müfettişleri (FTM), trafik polisinin aksine sizi yolda çevirmeden sadece plakanızı alıp, trafik kural ihlalini tespit ederek, elektronik ortamda emniyetin ilgili birimine iletiyor, görevli polisler de cezanızı kesiyor. Türkiye yollarında 34 bini aşkın fahri trafik müfettişi kendini deşifre etmeden trafik canavarlarını yakalıyor. Fahri trafik müfettişleri 1996 yılından bu yana sosyal sorumluluk projesi kapsamında Türkiye genelinde 7/24 kesintisiz görev yürütüyor. Yüksekokul mezunu, en az 40 yaşında olan ve 10 yıllık ehliyet sahibi olanlar istekleri halinde fahri trafik müfettişi görevine talip olabiliyor.

Fahri müfettiş kadrosu tam bir ünlüler geçidi

Türkiye''nin dört bir yanında görev yapan fahri müfettişler kadrosu ise tam bir ünlüler geçidi. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar''dan, BDDK eski başkanı Engin Akçakoca''ya, Fenerbahçe eski başkanı Aziz Yıldırım''dan, Perran Kutman''a. Gazeteciler Hıncal Uluç, Yazgülü Aldoğan''dan Müjdat Gezen''e, Mehmet Ali Erbil''e, futbol yorumcusu Erman Toroğlu''ndan, iş insanı Murat Dedeman''a, Sezen Cumhur Ünal''dan Abdullah Kiğılı''ya kadar kimler yok ki.

Fahri trafik müfettişliği uygulaması 1996 yılında başladı. 2001 yılına kadar sisteme 6 bin trafik müfettişi girdi. Ancak asıl patlama geçen yıl yaşandı. 2020 yıl başı itibariyle 20 bin olan müfettiş sayısı şubat ayında 14 bin yeni görevlendirme sonucu 34 binlere ulaştı. Bunun da en büyük nedeni motorlu taşıtların sayısındaki artış. Çünkü trafik yasası uyarınca, her ilde bulunan araç sayısının binde ikisi kadar fahri trafik müfettişi olması gerekiyor.

İstanbul''da ise trafiğe kayıtlı 4 milyon 500 bini aşkın motorlu araç var. Halen görevli müfettiş sayısı ise 4 bin 500 civarında. Yasaya göre, bu sayının 9 bin olması gerektiğinden önemli bir sayıda açık var.

Müfettiş adayları görevlendirme bekliyor

İşte bu yüzden merkezi İstanbul''da bulunan Fahri Trafik Müfettişler Derneği''nin Yönetim Kurulu üyesi ve Basın Sözcüsü Halis Kahraman dertli..

Halis Kahraman, bu konudaki sıkıntılarını bana şöyle aktardı.

"İstanbul''da fahri trafik müfettişi olmak isteyen adaylar, İl Emniyet Müdürlüğüne müracaat ettiklerini, uygun görülen müracaatların listeler halinde Emniyet Genel Müdürlüğüne iletilmesine rağmen, aylarca beklediklerini belirterek, derneğimizi sık sık telefonla arıyorlar. Adaylar İçişleri Bakanlığı''nca ne zaman müfettiş görevlendirmesi yapılacağını soruyorlar..

Müfettiş görevlendirilmesi halinde, Türkiye genelinde yeni müfettişler elbette ki polisin bulunmadığı noktalarda daha etkin bir trafik denetlenmesi yaparak trafik düzenini sağlanmasında trafik polisine yardımcı olacaklardır.

İl Emniyet Müdürlüklerinin trafik denetleme birimlerinde görevli polis sayısı yeterli olmadığından dolayı, Türkiye genelinde trafik kural ihlallerinde bulunan sürücülerin cezasız kalmaması için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Fahri Trafik Müfettişi adayları için en kısa sürede görevlendirme onayı verilmesini bekliyorlar..."

Ben de İstanbul''da trafikte sık sık kural tanımaz sürücülere rastlıyorum. Bu nedenle, yeni fahri müfettiş görevlendirilmesi halinde Türkiye genelinde kara yollarında etkin ve sürekli bir trafik denetimi yapılacağına gönülden inanıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları