Bankada mevduatı olanlar dikkat. Siz de kandırılabilirsiniz. Vicdanım sızlıyor diyerek sızdırılan belgeleri Remzi Özdemir ele geçirdi

Bankada mevduatı olanlar dikkat. Siz de kandırılabilirsiniz. Vicdanım sızlıyor diyerek sızdırılan belgeleri Remzi Özdemir ele geçirdi
Bankalar vatandaşın parasını bedavadan alıp, yüzde 30 ile yine vatandaşa satıyor.

Merkez Bankası''nın dün gösterge faizini 14 bırakmasıyla negatif mevduat faizinde fark 40 puana çıktı. Ancak Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir, özel bankaların vatandaşa yüzde 14 faizi dahi vermeyip parasını vadesizde tuttuğunu ortaya çıkardı. Bazı özel bankalar, müşterilerinin mevduatlarını hiç faizsiz vadesiz hesaplarda tutmak için yüksek hedefler verdiği ve bu konuda ciddi baskı uyguladığı öne sürülüyor.

BDDK''nın bu konuda ciddi bir yaptırım uygulamaması da bankaların bu konudaki hedeflerini büyütmelerine neden oldu. Bankalar şubelere hemen hemen her cuma günü 10 milyon liraya yakın vadesiz mevduat bulma hedefi veriyor.

YÜZDE 30 İLE BAŞKASINA SATIYOR
Özel bir bankanın İstanbul''daki şubesindeki whatsapp yazışmaları bankaların müşterilerinin parasının nasıl bedava kullanıldığını gözler önüne serdi. Bu sabah daha saat 09.30''dan itibaren bankacılar müşterileri ikna ederek milyonlarca liralarını faizsiz işletmeye başladılar. Vatandaşın parasına hiç faiz ödemeden kullanan bankalar, sıfır maliyetli parayı yüzde 30''a yakın bir faizle başka vatandaşlara satıyor.

NASIL İKNA EDİYORLAR?
Bankalar vadesiz bulmaları için personeline hedef vererek bu konuda adeta baskı uyguluyor. Bazı bankaların ise bunu mobbinge
dönüştürdüğü öne sürülüyor. Bankacılar, müşterilerini ağırlı olarak daha yüksek faiz verme sözü ile ikna ettikleri belirtiliyor. Bazı bankalar bu uygulamaya referanslı mevduat adını veriyorlar. Yani mevcut faiz 14 olmasına rağmen müşteriye 13 söyleyip pazartesi vadeliye bağlanması halinde 14 vereceği söylenip ikna ediliyor.

Bankaların vadesiz operasyonunu genel olarak yaşlı ve finansal okur yazarlığı olmayan müşterilerine yaptıkları ifade ediliyor.

İlgili Haberler