Barzani'nin petrol kontrolü 3 ay içerisinde tamamen bitecek

Barzani'nin petrol kontrolü 3 ay içerisinde tamamen bitecek
Peşmerge yönetimi tarafından gerçekleştirilen gayrimeşru referandum sonrasında Bağdat, Ankara'yla bugün iletişime geçti. Petrol ticaretinde Peşmerge yönetiminin devre dışı bırakılması görüşüldü.

Irak’ın resmi petrol dağıtıcısı SOMO’dan yapılan açıklamada Peşmerge yönetimi ve Irak arasında Kerkük’teki petrolün boru hattıyla gönderilmesi konusunda görüşmelerin sürdüğü belirtildi.


Açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki tüm petrol ihracatının kontrolünün Bağdat’a verilmesinin istendiği belirtilirken, Irak’ın Peşmergenin petrol ihracatının kontrolünü devralmak için Türkiye’den izin istediği ifade edildi.

Reuters’ın geçtiği haberde, Bağdat’ın 3 ay içinde Ceyhan’a olan eski boru hattının onarılmasının beklendiği kaydedildi.


SOMO Genel Direktörü Alaa al-Yasiri tarafından Bağdat’ta yapılan açıklamada Ekim ayının ortasına kadar Ceyhan’a yaklaşık günde 530.000 varil petrol geldiği ve bunun yarısının Peşmergeden geldiği belirtildi.


Yasiri, üç ay içerisinde Irak'ın kuzeyinin bypass edileceğini ifade ederken, Suudi Arabistan sonrasında en büyük ikinci petrol üreticisi olan Irak’ın petrol fiyatları konusunda destekleyici oacağını da söyledi.

İlgili Haberler