Başkanlık sistemi sonrası Meclis’te son durum: AKP grubu devre dışı kaldı!

Başkanlık sistemi sonrası Meclis’te son durum: AKP grubu devre dışı kaldı!
Başkanlık sistemi ile birlikte Meclis’in nasıl devre dışı kaldığı bir kez daha gözler önüne serildi. Sistemin hayata geçmesi ile birlikte yasa tekliflerini bakanlıkların hazırlaması AKP grubunun devre dışı kaldığı yorumlarının yapılmasına neden oldu.

AKP’li isimlerin Başkanlık sistemi ile birlikte Meclis’in daha aktif çalıştığına savunmasına rağmen durumun tam tersi olduğu ortaya çıktı. Yeni sistemin hayata geçmesi ile birlikte kararnameler ile yasalaşan maddeler dışındaki tüm yasalar bakanlıklardan cumhurbaşkanlığına gitti. Yasa teklifleri sonrasında ise AKP’li vekillerin imzası ile Meclis gündemine geldi. Ankara kulislerinde AKP grubunun neredeyse devre dışı kaldığı konuşuluyor.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre,  yeni sistemde geçen yaklaşık 2 yılda neredeyse tüm yasa teklifleri bakanlıklardan Cumhurbaşkanlığına, oradan AK Parti grubuna gönderilerek bir grup milletvekili tarafından imzalanıp Meclis’e sunuldu. Öyle ki artık AK Parti grubunun neredeyse tamamen devre dışı kaldığı konuşuluyor. Yasa yapma sürecini değerlendiren bir siyasetçiye göre, AK Parti’nin yasa hazırlık sürecindeki tek rolü, “dilek ve temenni” şeklinde oluyor.

YASALAR KARARNAMELER İLE GEÇTİ

Başkanlık sisteminin hayata geçtiği 27. Yasama döneminde Meclis’e gelen 57 yasa teklifi ile birlikte bin 46 madde yasalaşırken, aynı dönemde Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile 2 bin 46 madde yasalaşarak yürürlüğe girdi.