Biden 'vaz geçmedik' diyor

Anlaşılan o ki Biden yönetimi, Büyük Orta Doğu Projesi''nin Türkiye ayağına kazmayı vurdu. Hatırlanacağı gibi bu proje, Orta Doğu''nun parçalanmasıyla birlikte 22 ülkeden oluşacak yeni devletlerin kurulmasını ön görüyordu.
Biden yönetimi, önemli bir bölümü kendilerine ait olan "Büyük Ermenistan" projesinin Karabağ''da aldığı yeni durumdan hiç hoşlanmamış. Çünkü, "Büyük Ermenistan Projesi", ta 1830''larda planlanmış, Sevr''le aleniyete dökülmüş, Kurtuluş Savaşı''yla hayal kırıklığına dönüşmüş bir projeydi…
Lozan Antlaşması''yla ortadan kalktı sanılsa da Büyük Orta Doğu Projesi''yle yeniden güncellendiğini millî düşünen herkes söylüyor. Sevr''i yarım kalmış iş olarak görüyorlar. Biz bitti sansak da onlar bitirmediklerini her fırsatta, çeşitli komplolarla hepimizin gözünün içine soka soka söylüyor.
İşte bakın Yunanistan Megali İdea''dan vaz geçti mi?
Hayır!
Sürdürüyor.
Ege''deki son gelişmeler bunu gösteriyor.
1820''lerden itibaren İstanbul''a gelen Amerikan misyonerlerinin biricik amacı neydi?
İkna edebilirse çok sayıda Müslümanı Hristiyanlaştırmak.
Ne kadar uğraştıysa bunu başaramadı.
Sonra neye karar verdi?
Türkiye''deki (Osmanlı''daki) Hristiyan azınlıkları eğitip, bilinçlendirmek ve Osmanlı''ya karşı kışkırtmak. Bunun için de onları, misyoner okullarında eğitmeleri gerekiyordu.
Ne yaptılar?
Rumları eğitmek için Amerikan kolejleri kurdular. Merzifon''da kurdukları kolej sayesinde Pontusçuluğu canlandırdılar.
İstanbul''daki okullarda da Ermenileri bilinçlendirdiler ve Taşnak-Hınçak çetelerinin kurulmasını sağladılar.
Her iki azınlık gruptan, terörist örgütler çıkardılar. Ve süreç içinde birbirini kesip biçen Ermeni ve Kürtçü terörist grupları birbiriyle anlaştırdılar.
Hoybun cemiyetini kurdular.
Kime karşı?
Bize, Türklere, Osmanlı Devleti''ne, şimdi de Türkiye Cumhuriyeti''ne karşı.
Elbette İngiltere, Fransa ve Rusya''nın siyasi hesaplarını da bunlara ilave etmemiz lazım. Her bir ülke kendi çıkarı için hem Ermenileri ve hem de Kürt aşiretleri kendi çıkarı için kullandı. Halen daha kullanmaya devam ediyor.
Başlangıçta genel çoğunluğu Gregoryan olan Ermeni toplumu, ABD ve Avrupa''nın paylaşım yarışında farklı mezheplere ayrıldı.
Neden?
Çünkü herkes kendi isyancısını ve teröristini oluşturma yarışına girdi.
İnsanlar, vekalet savaşlarını bu yüzyıla ait sanıyor. Hayır, bir önceki yüzyıla ait. İlk vekalet savaşçıları da Ermeni ve Rum terör örgütleridir.
Rumlarınki Pontus cemiyeti -ki Merzifon Amerikan Koleji''nde yapılandırılmıştır- Ermenilerin ki ise Taşnak, Hınçak, ASALA vb. örgütlerdir. Her iki toplumun da vekalet savaşçıları olarak Türklere karşı öfkeyle yetiştirildikleri yerlerin başında Amerikan misyoner okullarının katkısı vardır. Dolayısı ile daha 1915 olayları başlamazdan evvel, ABD''de meşhur Wilson döneminde "Türkler katliam yapıyor" propagandası dolandırılmaya başlamıştı.
Sebep belliydi.
Osmanlı''nın paylaşımı ve Türklerin ''Ön Asya''dan kovularak çıkarılması. Başarılamazsa en kötü ihtimal, bir jandarma örgütünden başka silahlı gücü olamayan küçük bir Türk devletçiğine izin vererek onları kontrolde tutmaktı. Kısaca bunun adına Sevr Projesi diyoruz. Eğer Mustafa Kemal ve arkadaşları çıkıp oyunu bozmasaydı, amaçlarına ulaşacak, Ermenistan ve Kürdistan''ı kuracaklar, Anadolu''yu aralarında pay edeceklerdi.
Şimdi?
Şimdi halihazırda gene Büyük Orta Doğu Projesi''nin amaçlarından biri bu. Dört ülkeden toprak alıp Kürdistan''ı kurmak, başta Van ve Erzurum olmak üzere Büyük Ermenistan''ı gerçekleştirmek.
Biden, yaptığı açıklamayla Wilson''dan bu tarafa amaçlarından vaz geçmediklerini, ne yapıp edip amaçlarına ulaşacaklarını söylemek istiyor. Bu durumda bize lazım olan nedir?
Mustafa Kemal aklına müracaat etmek, Kuvayı Millîye kenetlenmesini sağlamak ve resti görmektir.

 

Yazarın Diğer Yazıları