Bilim insanları kayıp korona hastaları gerçeğini duyurdu. Yüzde 70 detayı…

Bilim insanları kayıp korona hastaları gerçeğini duyurdu. Yüzde 70 detayı…
Bilim insanları, dünyadaki korona virüs hastalarının yüzde 70’inin belirti göstermediğini ve bu kişilerin, hastalığın yayılmasında büyük rol oynadığını söyledi.

Korona virüs salgını tüm dünyada can almaya devam ederken, bilim dünyası da korona virüs salgınının seyrini azaltmak için çalışmalarına devam ediyor. NTV’de yer alan habere göre dünyadaki korona virüs hastalarının yüzde 70’i belirti göstermiyor.

SAĞLIKLI BİREYLERDEN FARKLI ÖKSÜRÜYORLAR

Uzmanlar, belirti göstermeyen hastaların korona virüsün yayılmasında etkili olduğunu söyledi. Ancak, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacıların hiçbir belirti göstermeyen insanların yapay zeka tarafından yakalanabilecekleri ortaya çıktı.

Yakın zamanda IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology'de yayınlanan bir makalede, asemptomatik insanların sağlıklı bireylerden farklı öksürük ses ve biçimlerine sahip olduğu, ancak bunun insan kulağı tarafından ayırt edilemediği ortaya konuldu.

TAMAMINI DOĞRU TAHMİN ETTİ

Ardından, eğitilen yapay zekanın, Covid-19 olduğu doğrulanan kişilerin yüzde 98,5'ini, semptomları olmayan ancak virüs için pozitif test edilen asemptomatiklerin ise yüzde 100’ünü doğru bir şekilde tahmin ettiği belirtildi.

“HER GÜN OTURUM AÇABİLİRLER”

MIT'nin Auto-ID Laboratuvarı'nda araştırmacı  olan Brian Subirana, "Asemptomatik olma olasılığı yüksek olan kişileri tespit edebilen ücretsiz, kullanışlı bir ön tarama aracı geliştirdik. Kullanıcılar, bu sayede işe veya okula gitmeden önce her gün oturum açabilir, telefonuna öksürerek virüs taşıyıp taşımadığı hakkında anında bilgi alabilir. Bu şekilde, okullarda, fabrikalarda, huzurevlerinde ve daha birçok yerde ortaya çıkan yerel salgınların önüne geçebilir” ifadelerini kullandı.